Amsterdam wil in zee met één advocatenkantoor

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Om integraal juridisch advies te krijgen en kosten te besparen wil de gemeente Amsterdam niet langer met negen verschillende advocatenkantoren werken. De gemeente gaat in zee gaan met één full sevicekantoor voor alle juridische zaken waarvoor het de gemeentelijke advocaten aan tijd of expertise ontbreekt.

Een ander voordeel is dat de gemeente een vertrouwensband kan opbouwen met het advocatenkantoor.

Huisadvocaten

De aanbestedingstermijn voor dit werk is al gesloten. “Op dit moment worden de offertes beoordeeld,” zegt woordvoerster Silvia Vázquez Belon van de gemeente. Naar verwachting voor de zomer wordt bekend met welke partij de gemeente in zee gaat.

Nu worden externe advocatenkantoren ingeschakeld voor juridische zaken die niet worden gedaan door de negen advocaten van het interne kantoor ‘De Huisadvocaat’. De externe kantoren werken voor de gemeente aan zaken op het gebied van algemeen bestuursrecht, privaat- en publiekrechtelijk bouwrecht, ondernemingsrecht en governance, overheidsaansprakelijkheidsrecht, ICT-recht, intellectueel eigendomsrecht, privacy, rechtspositierecht en arbeidsrecht.

Minicompetities

Tot nu toe werd de inkoop van juridische dienstverlening verdeeld in zes rechtsgebieden, de zogeheten percelen. De gemeente verdeelde die opdrachten via ‘minicompetities’. Voor ieder juridisch perceel werkt de gemeente samen met verschillende advocatenkantoren. Deze kantoren zijn de ‘preferred suppliers’ van de gemeente. Als er een vraagstuk binnen komt, vraagt de gemeente aan de preferred suppliers van het betreffende perceel offertes op. De woordvoerster: “Deze werkwijze is voor de kantoren en de gemeente arbeidsintensief en vertragend. Bovendien zijn veel zaken perceeloverschrijdend, waardoor de gemeente met veel verschillende partijen moet schakelen en afstemmen.”

Hoge uurtarieven

De VVD-fractie in de gemeenteraad is kritisch en heeft bij monde van raadslid Dorienke de Grave-Verkerk, zelf advocaat en mediator bij Parker Advocaten, vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De VVD is bang dat mkb- en nichekantoren buiten de boot vallen. Bovendien rekenen de grote kantoren hogere uurtarieven.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top