door Joris Roks
Het Groot Juridisch Sprookjesboek start – hoe kan het ook anders bij een door juristen geschreven boek – met een disclaimer in verband met beschrijvingen die door de lezer als negatief kunnen worden ervaren. Bij twijfel, niet lezen!, luidt het vrijblijvende advies van de auteurs. U hoeft echter niet te twijfelen. Het is een feit van algemene bekendheid dat sprookjes niet altijd even fraai zijn. Daarin vinden nu eenmaal soms enge, gewelddadige of verdrietige gebeurtenissen plaats. Bovendien weet iedereen: ‘sprookjes bestaan niet’.
Spinnewiel
De inhoud van het boek (met illustraties van Chris Muru en Fred van den Berg) komt overeen met wat je er volgens de titel van kunt verwachten: een sprookjesboek voorzien van juridisch commentaar. Wat is bijvoorbeeld de arbeidsrechtelijke positie van de jager in het sprookje Sneeuwwitje? Is het spinnewiel waaraan Doornroosje zich prikte, aan te merken als een gebrekkig product en is de producent aansprakelijk? Zijn de ouders van Hans en Grietje strafbaar voor het achterlaten van hun kinderen in het bos, waarna de kinderen ten prooi vielen aan de heks? Is er bij Assepoester, die van haar stiefmoeder en stiefzussen dag en nacht onder erbarmelijke omstandigheden moest werken, sprake van strafbare mensenhandel en uitbuiting? Dit is slechts een kleine greep uit de juridische vragen, die in de achttien sprookjes aan de orde komen.
In het door advocaat Willem Jan Ausma vertelde sprookje Het Lelijke Jonge Eendje wordt geen juridisch vraagstuk behandeld, maar wordt het verhaal op een andere wijze belicht. Hij adviseert (jonge) advocaten, maar ook ieder ander, om altijd goed naar de stem van je hart te luisteren. Mensen oordelen graag over anderen, zonder in de spiegel te kijken. Sta daar boven en laat het voor wat het is. Blijf op jezelf vertrouwen. Dan komt het goed en groeit het lelijke eendje uit tot een prachtige zwaan.
Onderhoudend
Omdat de lezer de meeste sprookjes wel zal kennen, lezen de vertellingen daarvan erg makkelijk weg. De juridische gedeeltes zullen voor niet-juristen vermoedelijk taaier zijn en zij zullen om die reden minder plezier beleven aan het lezen van Het Groot Juridisch Sprookjesboek. Voor juridisch onderlegde personen zijn de juridische duidingen juist erg onderhoudend en grappig. Het boek is dan ook voornamelijk geschikt voor juristen.
De bezorgster van het boek schrijft in haar voorwoord dat ze bewust heeft gekozen voor een keur aan verhalen en vertelstijlen van verschillende schrijvers, omdat sprookjes nooit op dezelfde manier worden verteld. Hoewel daarvoor zeker iets te zeggen valt, is het verschil in schrijfstijlen bij de diverse sprookjes nu soms wel erg groot. Iets meer eenheid zou hebben bijgedragen aan nóg meer leesgenot.
Desalniettemin is Het Groot Juridisch Sprookjesboek een zeer vermakelijk boek dat bij menig jurist een glimlach op het gezicht zal toveren. Deze door Noa de Leon-van den Berg gekoesterde wens zal ongetwijfeld uitkomen. Sprookjes bestaan dus toch?
Het Groot Juridisch Sprookjesboek, onder redactie van Mr. N.A. de Leon-van den Berg, Uitgeverij Flying Pencil, ISBN 9789083241357
- 4 van 5 sterren
- + vermakelijk (voor juristen)
- – door de uiteenlopende schrijfstijlen en invalshoeken mist het boek samenhang
Joris Roks is advocaat bij en eigenaar van advocatenkantoor ROKS LAW in Breda.
Streamer: Is er bij Assepoester sprake van strafbare mensenhandel en uitbuiting?