Partnerbijdrage van

Birdnesting: steeds populairdere vorm van co-ouderschap?

Het blijft een pijnpunt na een echtscheiding: wie van de ouders kan met de kinderen in de echtelijke woning blijven en wie verlaat het huis? En hoe vaak mag de vertrekkende ouder de kinderen zien en waar? Of gaan beide ouders verhuizen?

Delen:

Het is niet altijd meer nodig om de kinderen heen en weer te slepen van het huis van de ene naar de andere ouder. Birdnesting is een geaccepteerd alternatief voor de gebruikelijke zorg- en omgangsregeling. De kinderen blijven in deze variant van co-ouderschap in het ouderlijk huis wonen en om de beurt trekken de ouders erbij in voor de dagelijkse verzorging.

Die herkenbare kwestie speelde bij een stel met drie kinderen. De ouders gaan scheiden, beiden willen in de woning blijven met de kinderen en vinden dat de andere ouder beter kan verhuizen. Tijdens de mondelinge behandeling van deze zaak in 2022 besprak de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam de mogelijkheid van ‘birdnesting’. In dat geval blijven de kinderen in de echtelijke woning wonen. De ene week is de moeder bij hen en de andere week de vader. In deze zaak was de vader akkoord, maar de moeder niet. Deze voorzieningenrechter pakte door: birdnesting is in het belang van de kinderen, omdat ze hun school- en sportactiviteiten kunnen voortzetten en verder opgroeien in een vertrouwde omgeving. De voorzieningenrechter vond het belang van de kinderen zwaarder wegen dan het bezwaar van de moeder. Birdnesting werd opgelegd, ook al gaf de moeder daar geen toestemming voor.

Hoewel rechters vaak de woning toewijzen aan één van de ouders, deed deze Rotterdamse voorzieningenrechter dat niet. De ene week gaat de moeder bij de kinderen wonen, de andere week de vader. De rechter stelde ook het wisselmoment vast. In dit geval mochten de kinderen ook contact hebben met de andere ouder die op dat moment niet bij hen verbleef. De basis van een birdnesting-regeling is gelegen in de voorlopige zorgregeling die de rechter op grond van artikel 822 Rv kan opleggen.

Co-ouderschap
Bij birdnesting komen enkele rechten en regelingen samen. Het kan een zorgregeling maar ook een omgangsregeling zijn en een vorm van co-ouderschap. Na een echtscheiding hebben beide ouders recht op omgang met de kinderen en de kinderen hebben recht op omgang met hun ouders. Dat is geregeld in artikel 1:377a lid 1 BW. Bij co-ouderschap brengen de kinderen doorgaans evenveel tijd door bij de ene ouder als bij de andere ouder, als dat tenminste praktisch haalbaar is. Een bijzondere vorm van deze omgangs- en zorgregeling is birdnesting, ook wel co-housing genoemd. Binnen het co-ouderschap wint birdnesting aan populariteit.

In een uitspraak van de rechtbank Rotterdam uit 2020 omschreef de Raad voor de Kinderbescherming birdnesting als een ‘kinderbeschermingsmaatregel’. De rechtbank Den Haag bepaalde in 2022 wat birdnesting niet is. Blijven de vader en moeder enige tijd om en om in de echtelijke woning met de kinderen? Dan kan dat niet worden gezien als samenwoning volgens de rechtbank.

Lees snel het volledige artikel waarin Michel Knapen je meeneemt in de voor- en nadelen van birdnesting.

Delen:

Lindenhaeghe Legal maakt deel uit van de Lindenhaeghe Groep, een toonaangevende speler in de financiële opleidingssector. Als opleider van duizenden professionals per jaar beschikken…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven