Christian Flokstra (Ficq & Partners Advocaten) over lummelen

Christian Flokstra studeerde af in 2007 en nu maakt hij podcasts - ‘Napleiten’ - waarvoor hij ook nog eens genomineerd is, in de categorie True Crime, voor de Dutch Podcast Award 2022. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Christian Flokstra is strafrechtadvocaat bij Ficq & Partners Advocaten. Hij studeerde strafrecht aan de Vrije Universiteit (2000-2007). Daarna werkte hij daar een jaar als docent en onderzoeker. In 2008 werd hij advocaat, tot 2013 bij Cleerdin & Hamer, en sinds 2013 bij Ficq & Partners.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw studie?
Mijn beste studiejaren waren mijn laatste jaren. Toen kon ik verder specialiseren in het strafrecht en kreeg ik ook echt veel plezier in de studie zelf. Ik heb de eerste jaren van de studie dan ook wel vrij veel gelummeld. En alhoewel dat toen wel prettig en ontspannen voelde, waren tegelijkertijd al die halve pogingen om tentamens te halen om vervolgens weer herkansingen te moeten doen, weinig bevredigend.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Materieel strafrecht heeft mij altijd het meest geboeid. Daarin staat de menselijke gedraging centraal en de vraag of die gedraging een strafbaar feit oplevert. Klassieke leerstukken over bijvoorbeeld opzet en schuld, poging en voorbereiding of medeplegen en medeplichtigheid spelen in het materiële strafrecht een kernrol. Maar ook het toepassen van die leerstukken op de feiten die voor liggen en het spelen daarmee naar gelang welk standpunt je wilt innemen was voor mij fascinerend en ook intellectueel zeer uitdagend.

Europese Rechtsgeschiedenis en Goederenrecht waren mijn minst favoriete vakken. Maar dat geldt voor vele rechtenstudenten, weet ik. Typisch van die vakken die volgens mij niemand echt leuk vindt of je moet er genetisch voor ingesteld zijn.

Wie was tijdens voor u een inspiratiebron?
Er zijn drie docenten geweest op de VU die mijn enthousiasme voor het strafrecht hebben aangewakkerd. Mathieu Kronenberg gaf op de VU hoorcolleges Inleiding Strafrecht aan eerstejaars op een zeer inspirerende en humorvolle wijze. Helaas is hij veel te vroeg overleden. Klaas Rozemond heeft aan de basis gestaan van mijn liefde voor het materiële strafrecht en is nog steeds verbonden aan de VU. En dat laatste geldt ook voor Bas de Wilde, mijn scriptiebegeleider. Een geduldige, rustige man en briljant jurist die mij heeft aangezet om alles uit mijn scriptie te halen hetgeen uiteindelijk weer leidde tot mijn eerste serieuze baan als docent en onderzoeker op de VU.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Niets. Ik sta nu waar ik wilde komen.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Heb plezier in je studie, maar haak niet te snel af bij wat mindere periodes of tegenvallers. Zeker bij de rechtenstudie is het soms saai of taai, maar in de basis is het juristenvak een prachtig ambacht waar je na je studie alle kanten mee op kan. Aan alle kanten wordt op dit moment de wereld en de samenleving opnieuw geordend en dat ingrijpende proces zal de komende jaren nog doorgaan. Het recht zal in dat proces per definitie een belangrijke rol spelen, maar dat wil niet zeggen dat dit altijd een rechtvaardige en een voor de burger rechtsbeschermende rol zal zijn. De juristen van de toekomst zullen zich in mijn visie daarvoor moeten inzetten. Anders laten we alles over aan de economen en daar wordt denk ik niemand beter van. Haha.

Christian Flokstra is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven