Congres ‘Ongehoord, ongezien: kwetsbaarheid in het strafrecht’, 23 mei

Op donderdag 23 mei vindt het congres 'Ongehoord, ongezien: kwetsbaarheid in het strafrecht' plaats in Amsterdam. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Delen:

beeld: Depositphotos

Te weinig capaciteit, digitalisering, globalisering, verruwing van georganiseerde criminaliteit en maatschappelijke spanningen dragen bij aan kwetsbaarheid in het strafrecht. Tijdens het congres ‘Ongehoord, ongezien’ op 23 mei wordt er gereflecteerd op deze kwetsbaarheden. De eerste keynote is van demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind. Hij gaat onder andere in op de verbinding tussen de kwetsbaarheid van het strafrechtsysteem en de mens die hierin belandt.

Er lijkt bij de toepassing van het strafrecht weinig ruimte voor het thema kwetsbaarheid. Centraal staat de robuuste overheidsreactie op allerlei soorten misdaad, waaronder ondermijnende en georganiseerde criminaliteit. Toch speelt kwetsbaarheid een belangrijke rol. Strafrechters, officieren van justitie, strafadvocaten en misdaadjournalisten kunnen geconfronteerd worden met allerlei dimensies van kwetsbaarheid. Aanleiding voor prof. dr. Sven Brinkhoff om juridisch professionals, journalisten en wetenschappers samen te brengen op een congres in het KIT in Amsterdam

Het programma bestaat uit keynotes, paneldiscussies en interviews, en zal in goede banen worden geleid door EenVandaag-misdaadverslaggever Bram de Waal.

Keynote-sprekers:

  • Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming
  • Sven Brinkhoff, hoogleraar straf(proces)recht aan de UvA
  • Ybo Buruma, raadsheer in de Hoge Raad
  • Yarin Eski, universitair hoofddocent Bestuurswetenschap aan de VU
  • Jan Meeus, misdaadverslaggever en podcastmaker NRC
  • Annette Nobuntu Mul, hoofddocent van de opleiding Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden
  • Marieke de Hoon, universitair hoofddocent Internationaal strafrecht aan de UvA.

Deelnemers aan de paneldiscussies en interviews zijn onder andere Frank Wieland, Alrik de Haas,  Jacco Janssen, Miranda de Meijer en Marieke Rotman. 

Meer info en aanmelden: https://www.aanmelder.nl/kwetsbaarheidinhetstrafrecht/sprekers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven