‘Contract drafting’ is een vak

Delen:

Willem-JHSinds twee jaar verschijnt op de Weagree-website wekelijks een weblog “post” van Willem Wiggers over alle aspecten van “contract drafting“. Deze week verscheen Weagree’s honderdste weblog-post. De weblog is te vinden op www.weagree.com/weblog.

De expertise die Wiggers opdeed als advocaat bij Allen & Overy en later binnen grote multinationals (DSM, Philips, NXP en ASML) gebruikt hij in Weagree’s webblog. Wiggers is enthousiast over het grote bereik van de weblog. Deze wordt dagelijks vanuit de hele juridische wereld gelezen; inmiddels wisten advocaten van alle grote Amerikaanse en Europese advocatenkantoren de weg naar de Weagree weblog te vinden.

weagree_logo

Waarover gaat de Weagree weblog?

De praktische details en “best practice rules‟ van contract drafting stonden nergens opgeschreven totdat Weagree twee jaar geleden haar wekelijkse weblog startte. In de Engelstalige blog posts bespreekt Wiggers veelgebruikte contractentaal en geeft hij praktische tips waarmee bedrijfsjuristen en advocaten effectief de stijl en doelmatigheid van hun contracten kunnen verbeteren.

In de afgelopen twee jaar passeerden op de Weagree-weblog al veel onderwerpen de revue. Een greep:

  • de betekenis van typische bijzinnen zoals “as the case may be” en “for the avoidance of doubt
  • doorgeslagen onzekerheidsvermijding zoals in “30 (dertig)” en een stijlwijzer voor effectief gebruik van getallen en cijfers in contractentekst
  • arachaïsche onzin als “in witness whereof” en andere Anglicismen als het gaat om de kop en aanhef van een overeenkomst
  • de onzin van de toevoeging “without limitation” bij including
  • do‟s en dont‟s als het gaat om het opschrijven van “warranties‟, “triggering events‟ en “conditions precedent‟
  • de zin (en onzin) van diverse miscellaneous “boilerplates‟ in contracten

In de weblog schenkt Weagree ook aandacht aan luchtiger onderwerpen zoals het gebruik van “en/of” of de huisstijlkeuze voor een bepaald lettertype. Dat laatste is met de keuze van “Times New Roman” het onderwerp van de honderdste blog post.

Weagree gaat alleen maar over ‘drafting contracts’

Weagree focust op het efficiënter redigeren van kwalitatief hoogwaardige contracten: ‘accelerating contract drafting’. Weagree‟s vlaggenschip is een contract-assembly-softwareapplicatie. Met deze krachtige en uitermate gebruiksvriendelijke applicatie kunnen zowel

bulkcontracten (bijvoorbeeld closing-documentatie of dagelijkse business contracten) als grote, complexe overeenkomsten (SPA‟s) op maat worden samengesteld.

Weagree‟s ‘automated document assembly’ software betekent een doorbraak in de werkwijze van juristen. Effecten: de productiviteit van de jurist gaat met sprongen omhoog, de responstijd van een legal department wordt aanzienlijk verlaagd, de kwaliteit van de contracten verbetert, kennis wordt effectief van generatie op generatie overgedragen, het risico op fouten neemt af en geestdodend copy-paste-werk vervalt.

Modelcontracten

Hoewel veel juristen denken dat contract-assembly-software pas zinvol is nadat hun modelcontracten op orde zijn gebracht, blijkt in de praktijk het omgekeerde het geval te zijn: Weagree‟s softwareapplicatie werkt vooral als een katalysator voor het verbeteren van contractmodellen. In het kader van de implementatie van haar software adviseert Weagree ondernemingen dan ook over de verbetering van hun modelcontracten.

De weblog is te vinden op www.weagree.com/weblog. Voor meer informatie:

Willem J.H. Wiggers
020 – 616 9696 (t)
06 – 461 555 08 (m)
ww@weagree.com
www.weagree.com

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven