Dag Bram, het ga je goed

Delen:

Ik denk dat dit het laatste stuk is dat ik ooit nog over Bram Moszkowicz zal schrijven. Niet omdat ik het geen aardige man vind, niet omdat hij iets verkeerd doet of gedaan heeft, dat telt niet bij de vraag of iemand de moeite waard is van een artikel, maar simpelweg omdat hij volkomen irrelevant is geworden voor wat mij bezighoudt en daarmee voor wat de lezers van Mr. en van deze website wellicht bezighoudt.

Een enigszins droevige conclusie, want daarvoor was ik niet op de avond van 11 februari naar het Amsterdamse DeLaMar Theater gekomen alwaar M. in het kader van een serie zogenoemde theatercolleges een behoorlijk volle zaal (entreeprijs 40 euro) had weten te trekken. En misschien ook wel een conclusie die niet door alle aanwezigen werd gedeeld. Want dat M. een thuiswedstrijd speelde was wel duidelijk. Het geanimeerde vragenstellen maakte duidelijk dat velen zich beschouwen als ‘die hard’-fans. Dus des te groter was hun onbegrip dat hun idool zo diep was gevallen. “Iemand die zo slim is, zo scherp is, zo’n goed advocaat, hoe kan die zulke fouten maken”, was ruwweg de samenvatting van het gevoelen van de zaal.

Die vraag was precies de reden die ook mij naar deze bijeenkomst had gelokt. Het blijft een fascinerend gegeven: iemand die zo hoog is gestegen, zo hard kan vallen.  Maar wie op nieuwe inzichten had gehoopt kwam bedrogen uit. Ongehinderd door discussieleider Harry Starren (De Baak), ratelde M. het bekende riedeltje maar weer eens af. Geen tijd, geen zin, geen van alles. Oude koek dus. Ook het gedeelte dat over de rechtstaat ging, kon me niet boeien. Veel generalisaties en gemeenplaatsen. Te oppervlakkig om hier weer te geven. Of de aanwezigen er iets mee hadden weet ik niet.

Het was de eerste keer dat ik een bijeenkomst bijwoonde met een juridisch karakter waar ik werkelijk niemand kende. Behalve een paar collega’s. Die het natuurlijk ook moesten ontgelden, maar die daar waarschijnlijk net als ik schouder ophoudend aan voorbij zijn gegaan en tot eenzelfde conclusie moeten zijn gekomen.

Dag Bram, het ga je goed.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven