“Ik werd in augustus vorig jaar opgebeld door het hoofd van de sector straf,” vertelt Martien Diemer (71), die voor zijn pensioen strafrechter was in de rechtbank Amsterdam. “Hij vroeg me om te helpen bij het wegwerken van de achterstanden, en ik vond het leuk om te doen.”
Diemer is een van de 75 gepensioneerde rechters die opnieuw aan de slag is gegaan. Hij is eerder rechter civiel en bestuursrecht geweest, en rechter-commissaris. In april 2016 ging hij met pensioen, op zijn 67e. “Omdat er twee ontwikkelingen aan kwamen waar ik niet zo’n trek in had,” legt hij uit. “Het volledig digitaal werken en de flexibele werkplekken.”
Diemer zei direct ja toen hij vorig jaar werd benaderd. “Leuk om weer eens mee te maken,” vindt hij. “Er komen wel meer dingen op me af sinds ik gepensioneerd ben. Ik heb college gegeven aan de Universiteit Leiden en aan de Universiteit van Amsterdam en ik ben voorzitter van de Toetsingscommissie Euthanasie.”
Gesprekken met collega’s
Hij heeft voor het hernieuwd rechterschap niets hoeven op te offeren: “Ik leid een contemplatief bestaan, ik kijk wat er op me afkomt. Ik voer gesprekken met collega’s, ik wandel, ik had sowieso vrij veel ruimte, dus dit kon er nog makkelijk bij.”
Het inzetten van gepensioneerde rechters is een van de maatregelen die de Rechtspraak neemt om de voorraad rechtszaken te verkleinen. Floris Bakels (71) maakte net als Martien Diemer zijn comeback. “Nou ja, eigenlijk ben ik nooit weggeweest,” zegt hij. “Ik geef maandelijks een actualiteitencursus aan leden van de rechtbank Amsterdam en andere gerechten, en ik ben ook vraagbaak. Zo kwam vanzelf de vraag op of ik weer rechter wilde worden.”
Bakels was vooral actief als civiele rechter. Hij was achtereenvolgens rechter in de rechtbank Haarlem, raadsheer in het gerechtshof Amsterdam, advocaat-generaal bij de Hoge Raad en raadsheer en vicepresident in de Hoge Raad. In januari 2020 ging hij met pensioen als kortgedingrechter in Amsterdam.
“Ik vind het recht en de rechtspraak buitengewoon belangrijk voor de samenleving,” zegt Bakels “Ik zie het als een dienstbaar vak, je probeert mensen te helpen. En ik vind het prettig om een zinvol leven te leiden.”
Cursus intervisie
Net als Floris Bakels is Ben Ides Peeters nooit helemaal weggeweest uit de Rechtspraak. “In de tijd dat ik niet werkte, heb ik in overleg met de rechtbank een cursus intervisie gedaan en afgerond,” vertelt de rechter die met pensioen ging op 1 mei 2019. “Ik vond het rechterlijk werk zo leuk dat ik verbonden wilde blijven met mijn rechtbank. Het was de bedoeling dat ik intervisie op de rechtbank zou opzetten en ook landelijk beschikbaar zou zijn. Corona heeft hier echter roet in het eten gegooid.”
Dankzij hetzelfde corona-virus kon strafrechter Ides Peeters weer aan de slag bij ‘zijn’ rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda. Hij stak zijn vinger op toen de NVvR in april 2020 aan de leden vroeg of ze ideeën hadden voor het inlopen van de achterstanden. “Ik heb toen gesuggereerd om gepensioneerde rechters in te zetten. Later kreeg ik vanuit de NVvR de reactie dat de wettelijke voorbereidingen hiervoor in gang waren gezet. Toen heb ik contact gezocht met de rechtbankpresident en die vond het erg fijn als ik zou willen komen. Je dient een verzoek in, dan komt er een Koninklijk Besluit en dan word je benoemd.”
Zijn benoeming ging in op september 2020. “Ik had er zin in,” licht hij toe. “Ik vind het fijn om iets nuttigs te doen voor de Rechtspraak.” Ides Peeters doet nu alleen politierechterzittingen. “Een zitting per week gemiddeld. Daar ben ik twee dagen aan kwijt.”
En, bevalt het? “Heel goed, na twee dagen had ik het gevoel dat ik niet was weggeweest. Oud-collega’s vonden het leuk me weer te zien.” De zittingen zijn op de rechtbank, de voorbereiding gebeurt thuis.
Vrijmetselaar
Ides Peeters heeft geen andere activiteiten moeten opgeven voor zijn tijdelijke comeback. “Ik ben een familieman en actief vrijmetselaar, ik lees veel, en ik ben vrijwilliger in een inloophuis voor kankerpatiënten. Maar een aantal van die activiteiten lag stil door corona, dus ik had de tijd om het rechterschap weer op te pakken.”
Hij hoefde zich niet in te werken omdat de meeste regels of werkprocessen niet zijn veranderd. “Het enige is dat je verdachten soms via een beeldverbinding hoort in plaats van op zitting. Als er geen alternatieven zijn is het een prima oplossing.”
Floris Bakels is op 1 januari opnieuw begonnen met rechtspreken als rechter in de sectie handel van de rechtbank Amsterdam en besteedt daar een dag per week aan. “Dat vult de rechtbank in door mij één bewerkelijke zaak per maand te geven.”
Bakels, die onder meer adviseur is van het advocatenkantoor Pot Jonker, heeft geen ruimte hoeven te maken in zijn agenda. “Nee, er kon nog wel wat bij.” Hij hoefde er ook niet in te komen. “Want ik ben er nooit uit geweest.”
Nieuwbouw
Martien Diemer spreekt sinds 1 januari weer recht. Hij doet eens in de drie weken een politierechterzitting. “Ik heb mijn leven nu aangenaam ingericht en ik heb geen zin om dat ingrijpend te veranderen.” Inwerken was niet moeilijk, zegt hij. “Ik moest alleen even uitzoeken hoe ik ook weer bij Divos moest komen, het dossiersysteem van de rechtspraak.”
En hij maakt interessante dingen mee. “De nieuwbouw van de rechtbank gaat in mei open. Ik vind het leuk om dat mee te maken. Wat ik wel ook boeiend vind, zijn de mededelingen vanuit het gerechtsbestuur. Dan zie ik onderwerpen die eerder niet aan de orde kwamen, bijvoorbeeld een vergadering over diversiteit en inclusie. Of een cursus mindfulness. Als wij vroeger een cursus kregen, ging die over het begrip van het recht, of over helder formuleren.”
Diemer geniet van zijn werk. “Het is heel leuk. Maar ik merk wel dat ik ouder word. Als ik een politierechterzitting heb die vijfeneenhalf uur duurt, ben ik na afloop behoorlijk moe. En ben ik blij dat ik de volgende dag niet weer een zitting hoef te doen.”
Geheugen
Ides Peeters zegt over ouder worden: “Het geheugen gaat achteruit, maar de rest gelukkig niet.” Bakels: “Ik heb er altijd voor gezorgd dat ik fysiek fit ben, en ik ben ook hard blijven studeren. Maar net als voor ieder ander geldt: het geheugen wordt iets minder. Ik had vroeger een heel goed geheugen, nu gewoon een goed geheugen. Aan de andere kant zie je verbanden soms gemakkelijker dan vroeger. Het begripsvermogen wordt beter.”
Hoezeer de drie rechters ook genieten van hun werk: op hun 73ste zullen ze echt moeten stoppen. Zo is het in de wet geregeld.