35 rechters (70+) gaan achterstanden aanpakken

Er hebben zich 35 gepensioneerde rechters gemeld om te helpen bij het wegwerken van achterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis. Dat aantal rechters zal nog oplopen, verwacht de Raad voor de rechtspraak.

Delen:

35 rechters (70+) gaan achterstanden aanpakken
Foto: Geert Snoeijer

Het inzetten van gepensioneerde rechters is een van de maatregelen die de Rechtspraak neemt om de voorraad rechtszaken te verkleinen. Andere maatregelen zijn onder meer: het verruimen van de openingstijden van gebouwen, het huren van andere ruimtes en meer gebruik maken van rechters-plaatsvervangers. Verder gaat het Openbaar Ministerie meer eenvoudige zaken zelf afdoen met een strafbeschikking, en hevelen rechtbanken en hoven een deel van de meervoudige kamer-zaken over naar de enkelvoudig rechter. Waar mogelijk worden strafzaken schriftelijk of via telehoren of videobellen afgedaan.

Rechters gaan op hun 70e met pensioen. Herintredende gepensioneerde rechters kunnen pas weer aan de slag als ze zijn beëdigd. Ze kunnen volgens de wet maximaal tot hun 73e blijven werken, en worden benoemd bij het gerecht waar ze het laatst werkzaam waren. Onbekend is hoeveel van deze rechters al zijn begonnen. De Rechtspraak verwacht dat ook sommige rechters die nu tegen hun pensioen aan zitten blijven doorwerken na hun pensioen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven