Een horeca zaak beginnen klinkt veel mensen goed in de oren. Gasten die speciaal naar jouw restaurant komen omdat ze hebben gehoord over het goede eten dat er op het menu staat, of mensen die graag voor een snelle lunch tussen het drukke werk door bij jou willen komen eten. Een horecaonderneming is waar vele mensen over zouden willen beschikken, maar er komt veel bij kijken. Om een onderneming op te starten heb je veel geduld en doorzettingsvermogen nodig om alles voor elkaar te krijgen. Vergunningen, inschrijvingen, een goede locatie, een goed en sterk team, het is allemaal niet niks. Maar als je dan alles uiteindelijk geregeld hebt, blijft er nog 1 belangrijk ding over: De keuken. Jij wilt namelijk je obers, gastheren en keukenpersoneel uitrusten met de horeca apparatuur dat zij dag in dag uit nodig hebben om de klus te kunnen klaren. Hieronder staan een aantal essentials die niet mogen ontbreken in jouw horeca keuken op een rijtje.
Ovens
De oven heeft een centrale plek in iedere keuken. Welke oven jij nodig hebt voor in jouw keuken ligt compleet aan wat voor zaak je runt, want voor in een bakkerij bijvoorbeeld een heteluchtoven aan moeten schaffen, die de hete lucht over het brood circuleert. Maar in een pizzarestaurant is het juist weer van belang dat je een speciale pizzaoven aanschaft, die zowel de pizzabodem als de toppings van de pizza goed bakt. Het is dan ook belangrijk om na te denken over de grootte die je oven moet hebben. Hoeveel ruimte heb je in je keuken voor een oven? En daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoeveel eten je tijdens een shift wil bereiden in de oven. Denk je veel voedsel te moeten klaarmaken rond de avondspits in je restaurant? Maak dan meer plek in je keuken en kies voor een grotere oven.
Fornuis
Zodra je je oven hebt uitgezocht, kun je gaan kijken naar een fornuis. Voor het fornuis kun je kiezen tussen gas en elektrisch. Een gasfornuis start direct op met de door jou gewenste warmte en zul je veel meer controle hebben over de temperatuur en hoeveelheid warmte dan dat je met een elektrisch fornuis hebt. Ook als de stroom uitvalt zal jouw gasfornuis blijven werken. Wel loop je sneller het risico dat er brand kan ontstaan, dat risico is met een elektrisch fornuis aanzienlijk lager. Elektrische fornuizen zijn eenvoudig schoon te maken, in tegenstelling tot een gasfornuis, en kunnen voedsel gelijkmatiger bereiden dan dat een gasfornuis kan. Het is dus slim om te bepalen welk soort fornuis het beste past in jouw keuken en bij jouw menu kaart.
Voedselbereiding tafels
Nadat je de essentiële apparatuur voor in je keuken hebt uitgezocht, kun je gaan zoeken naar tafels waar jouw team de meest heerlijke gerechten op kan bereiden. De juiste voedselbereiding tafels zijn namelijk al het halve werk. Een goede werkbank is meestal gemaakt van roestvrij staal, omdat deze soort tafels lang meegaan, makkelijk schoon te maken zijn en dus geen bacteriën opnemen, en deze soort tafels zijn bestand tegen elk soort schoonmaakmiddel dat je er telkens op gebruikt. Een werkbank zoals deze zal keer op keer gebruikt worden door je personeel, waardoor het noodzakelijk is dat je kiest voor goede tafels die keer op keer en langdurig mee zullen gaan. Let er dus altijd op dat je de juiste apparatuur in je keuken hebt en bespreek dit bij voorkeur met je chef!