De Hoge Raad woont eindelijk op stand

Delen:

beeld bij hoge raad 100x100Na de ‘koeienstal’ (de eerste huisvesting van de Hoge Raad achter de Tweede Kamer, het ‘hondenhok’ (aan het Plein) en het huidige, weinig representatieve onderkomen aan de Kazernestraat heeft de Hoge Raad eindelijk een gebouw dat recht doet aan de statuur en het belang van ons hoogste rechtscollege.

Dit nieuwe justitiepaleis, gelegen recht tegenover het Ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout, vervult president Maarten Feteris met trots. “We zitten in modern gebouw dat voldoet aan de eisen van de tijd,” zei hij donderdag 4 februari 2016 voorafgaand aan een persrondleiding. “Een transparant gebouw ook, we willen immers niet als een geheimzinnig gezelschap overkomen. Iedereen mag zien wat we doen.” De Hoge Raad verhuist eind deze maand.

Het gebouw is ontworpen door Kaan Architecten in Rotterdam. Architect Kees Kaan legde uit dat de ontwerpers de twee functies van de Hoge Raad wilden uitdrukken in het pand. “Aan de ene kant toegankelijkheid en transparantie. Onder meer door de vloer van het gebouw als het ware de stoep in te trekken. Het publiek kijkt vanaf de straat door de hoge ramen naar binnen, naar de publieksruimtes.

Aan de andere kant moest het gebouw ook een juridische, wetenschappelijke uitstraling hebben, want de Hoge Raad moet zijn onafhankelijkheid tegenover de samenleving en de instituties bewaren. Die eigenschap van de Raad komt tot uitdrukking in de ‘soevereine kap’ waarin de werkkamers van de raadsheren, het parket en ander personeel gevestigd zijn.

Een statig pand is het zeker, onder meer door de grote ruimtes en het gebruik van luxe materialen zoals marmer. De juridische uitstraling ontleent het gebouw vooral aan de beelden van zes eminente Nederlandse rechtsgeleerden, en aan de Latijnse spreuk Ubi judica deficiunt incipit bellum die in grote letters aan de binnengevel prijkt: ‘Waar rechterlijke beslissingen tekortschieten, begint de oorlog’.

Over de plek is ook nagedacht, vertelde architect Kaan. Hij noemde het Korte Voorhout de verbinding tussen een groot aantal plekken die van betekenis zijn voor de democratische rechtstaat. Zoals het Binnenhof, de Raad van State, maar ook het Malieveld en de paleizen Huis ten Bosch en Noordeinde.

De meest tastbare verwijzing naar de rechtspleging is misschien het immense schilderij (400 x 647 centimeter) van kunstenares Helen Verhoeven in de grote publieksruimte. Citerend uit de vaderlandse geschiedenis, de wijsbegeerte, de rechtshistorie, de klassieke oudheid en de Bijbel geeft Verhoeven een overzicht van ideeën, historische gebeurtenissen en ontwikkelingen die Nederland mede hebben gemaakt wat het nu is. Baruch Spinoza, Hugo de Groot, Vrouwe Justitia, Judith met het hoofd van Holofernes en vele anderen zijn herkenbaar. “Ratio en intuïtie, recht en onrecht, vervreemding en geluk,” in de woorden van de kunstenares. Fictieve raadsheren zitten achter de tafel, de zaal wordt bevolkt door de burgers over wie recht wordt gesproken. “Ik hoop dat de mensen van de Hoge Raad erdoor geïnspireerd raken.”

Aan het gebouw zal het niet liggen.

beeld bij hoge raad 1 524px

Het nieuwe gebouw van de Hoge Raad (© Chris van Houts)

beeld bij hoge raad 2 524px

De zittingszaal (© Chris van Houts)

beeld bij hoge raad 3 524px

Schilderij van Helen Verhoeven in de publieksruimte (© Chris van Houts)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven