De Steven gewend

Delen:

Steven SchuitNee, het was geen inconsistentie, alleen maar het resultaat van voortschrijdend inzicht. Tijdens zijn afscheid als voorzitter van The Law Firm School (LFS), afgelopen maandag op het kantoor van Allen & Overy, werd Steven Schuit geconfronteerd met uitspraken die hij afgelopen jaren in Mr. deed.

Was het eerst zo dat de nadruk in deze alternatieve opleiding van de 14 grootste advocatenkantoren van het land sterk lag op het cognitieve, in de afgelopen jaren is dat toch wat meer richting ‘doen en ervaren’ opgeschoven. Een constatering die Schuit deed met de hem kenmerkende blijmoedigheid. En stelligheid.

Stellig en uitgesproken

Want stellig en zeer uitgesproken is Schuit de afgelopen jaren altijd geweest. En daarmee dankbaar object voor allen die de ontwikkelingen rondom de LFS sinds pakweg 2008 nauwlettend volgden. Schrijver dezes was daar zeker een van. En zoals dat gaat met mensen met uitgesproken meningen, botst dat wel eens, zo ook Schuit en Mr. Maar geen enkele vorm van hard feelings bij beide partijen, alleen tevredenheid over de wederzijdse rol die we speelden in elkaar beroepsmatig leven. Want, zo vertrouwde Schuit me tijdens zijn afscheid toe, “in het begin vond ik jullie wel een stel lastige kuitenbijtertjes, maar ik las en lees Mr. trouw.”

Plichtmatig

De Law Firm School had ervoor gekozen om Schuit uit te luiden middels een wat plichtmatig symposium over (uiteraard) de opleiding van de advocaat. Daar vloeide verder geen bloed uit. Maar hoe leuk zou het zijn geweest om eens stil te hebben gestaan bij de invloed van de LFS op de Advocatenorde. Uiteraard is het meest zichtbare effect van die LFS dat deze de aanleiding vormde voor de instelling van de commissie Kortmann die de beroepsopleiding eens grondig onder de loupe heeft genomen en kwam met aanbevelingen die uiteindelijk vorig jaar in werking zijn getreden en die een aanmerkelijke verzwaring van die opleiding inhouden.

Ruzies en botsingen

Dat is allemaal waar. Maar ik zou de lezers van dit blog eens willen aanraden op deze website in het zoekveld de drie woorden Law Firm School in te vullen en dan van achteren naar voren lezen. Wat je vrijwel niet vindt is relevante info over wat er allemaal binnen de LFS gebeurd is die jaren. Wat wel zichtbaar wordt is een eindeloze reeks ruzies en botsingen binnen de Advocatenorde en in het bijzonder tussen de Algemene Raad en het College van Afgevaardigden (CvA).

De Law Firm School kreeg vanaf het ontstaansrecht ontheffingen voor een deel van de beroepsopleiding. En dat was tegen het zere been van het toenmalig establishment van de Orde (sterk provinciaal gekleurd, met een behoorlijk ressentiment tegen de grote kantoren) en dominant binnen het CvA, die vond dat iedereen onverdeeld dezelfde opleiding moest volgen. De Algemene raad echter stond onder behoorlijke druk van de grote kantoren die achter de schermen duidelijk maakten dat bij volharding in dit standpunt er wel eens een scheiding van geesten zou kunnen ontstaan.

Dieptepunt

Dieptepunt, of hoogtepunt, take your pick, was een vergadering van de Orde in Den Bosch (2009) waar het CvA opnieuw een standpunt innam, dat volgens toenmalig algemeen deken Willem Bekkers zou leiden tot een schisma binnen de Orde. Een inderhaast ingelaste pauze met veel massages en machtswoorden leidde tot een gewapende vrede. Maar ook de opvolger van Bekkers, Jan Loorbach kwam een aantal malen onzacht in aanraking met het CvA op het dossier LFS.

Geschiedenis

Inmiddels is dat alles geschiedenis. Het CvA kent een nieuwe samenstelling waarbij de dominantie van de provincie verleden tijd is geworden, er is een nieuwe aanmerkelijk zwaardere Beroepsopleiding, en Steven Schuit? Die vindt inmiddels dat de Orde wel wat erg ver doorschiet in de opleidingsdrift. Kijk, dat hadden we acht jaar geleden ook niet verwacht. Steven, het ga je goed!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven