Dealmaker van de week: Ewout Stumphius (Loyens & Loeff)

Delen:

Ewout StumphiusDealmaker van de week is Ewout Stumphius (Loyens & Loeff), die Chore-Time Brock bijstond in de overname van Meyn Food Processing. Chore-Time Brock is een onderneming in de Berkshire Hathaway groep van Warren Buffet en neemt Meyn Holding, het moederbedrijf van Meyn Food Processing Technology over. Meyn is producent van kippenslachtlijnen met klanten in meer dan 90 landen en productiefaciliteiten in Nederland, USA en Polen.

Ewout Stumphius, dealmaker voor Loyens & Loeff: “De transactie betrof een zogenaamde ‘controlled auction’, een dealstructuur waarbij verkopers beogen om door competitie tussen bieders een zo gunstig mogelijke transactie te sluiten. Echter, het gaat bij dergelijke transacties niet alleen om de hoogte van de bieding, ook andere factoren kunnen zwaar wegen. Deze transactie is daar een mooi voorbeeld van. Chore-Time Brock – CTB – is een dochteronderneming van de Berkshire Hathaway groep van superbelegger Warren Buffett en een vaste cliënt van kantoor; wij adviseerden hen gedurende de afgelopen jaren bij overnames in Nederland en in België. CTB onderscheidt zich, als ‘strategische koper´ van andere partijen doordat haar investeringshorizon langjarig is, er geen externe financiering aan de acquisitie te pas hoeft te komen en er tussen de beide management teams al snel een goede ‘klik’ ontstond. Al die factoren hebben zeker bijgedragen aan het succes van de transactie. Bijzonder was dat de deal zodanig moest worden vormgegeven dat CTB door de acquisitie niet in overtreding zou zijn van verstrekkende Amerikaanse handelsembargo’s, bijvoorbeeld ten aanzien van landen als Syrië, Iran en Noord-Korea. De Amerikaanse wetgeving op dit punt gaat aanzienlijk verder dan de Europese wetgeving, tot en met strafrechtelijke sancties voor bestuurders. Ander punt van aandacht is dat, vanwege het internationale karakter van beide ondernemingen, in diverse landen de goedkeuring van mededingingsautoriteiten moet worden verkregen. De verkopers wilden deze transactie snel afronden. Ook voor CTB was er een goede reden om vaart te maken, omdat dit hen in staat zou stellen om alvast het principe akkoord aan Warren Buffett te melden in de aanloop naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway op 4 mei 2012. Die vergadering vindt ieder jaar plaats in een ijshockeystadion in Omaha, waar Warren Buffett een dag lang op het podium klimt en, 81 jaar oud inmiddels, vragen van zijn 40.000 (!) aandeelhouders beantwoordt. Al met al was het een bijzondere deal om betrokken bij te zijn. Mijn verwachting voor de komende periode? Ondanks de sombere economische vooruitzichten is er nog de nodige deal-activiteit, met een belangrijke rol voor strategische partijen en daarnaast een toenemend aantal, al dan niet internationale, joint ventures. Partijen uit opkomende economieën spelen daarbij een belangrijke rol en houden ons goed bezig. Bijvoorbeeld uit Rusland maar ook uit China. We zijn dus niet al te somber over de M&A markt voor het vervolg van het jaar.”

Adviseurs Chore-Time Brock: Loyens & Loeff (Ewout Stumphius, Theodoor Verheij, Janneke Kluver, Tyshanti de Jonge, Maurice Essers, Marie-Louise Weeda, Heleen Roovers, Hendrik Portengen), Sequioa (Pieter Stor, Peter van Leersum)

Adviseurs Meyn Holding BV, Altor Equity Partners: Van Doorne (Onno Boerstra, Joost Kolkman), Nomura (Mark Milano)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven