Dealmaker van de week: Jaap Jan Trommel (NautaDutilh)

Delen:

46-Jaap-Jan-TrommelDealmaker van de week is Jaap Jan Trommel (NautaDutilh), die de nieuwe joint venture Shtandart bijstond in de overeenkomst tot samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam.

Havenbedrijf Rotterdam en Shtandart gaan een samenwerking aan en bouwen een nieuwe olieterminal in de Rotterdamse haven, ter waarde van zo’n 1 miljard euro. Aandeelhouders van Shtandart TT BV zijn de Russische Summa Group (75%) en het Nederlandse VTTI (25%), welke laatste een joint venture is van Vitol en MISC.

Jaap Jan Trommel, dealmaker voor NautaDutilh: “ In 2010 hebben wij Petronas dochter MISC bijgestaan bij de verwerving van een 50% belang in VTTI. Dat leidde tot directe contacten tussen Nauta en VTTI en van het een kwam het ander. Bij deze deal was de vormgeving van afspraken tussen meerderheid- en minderheidsaandeelhouders een interessant aspect. Verder was bijzonder dat we met een transformationeel project bezig waren. Zoals Rob Nijst, de CEO van VTTI het onlangs verwoorddde: ‘Rotterdam is al heel lang als belangrijke oliehaven, maar handel in ruwe olie bleef beperkt tot import voor raffinaderijen en voor de strategische reserve in Nederland. Deze samenwerking verandert het speelveld radicaal, omdat Rotterdam ruwe olie nu naar de wereldmarkt zal doorzetten.’ Mijn eerdere ervaringen met Russische partijen zijn dat het moeilijke onderhandelingspartners zijn die koste wat kost hun zin willen doordrukken; Bij Summa heb ik daar weinig van gemerkt. Zo zie je maar weer hoe gevaarlijk generaliseren is. Overigens heeft, denk ik, wel meegespeeld dat we voor beide partijen de samenwerking optuigen. Dan liggen de verhoudingen minder scherp en kan je als adviseur gemakkelijker met compromissen komen omdat je de gevoeligheden van beide zijden kent. Al met al kijk ik terug op een mooie deal.”

Adviseurs Havenbedrijf Rotterdam NV: Havenbedrijf inhouse (Anna Tol)

Adviseurs Shtandart BV (Summa Group en VTTI BV): NautaDutilh (Jaap Jan Trommel, Harm Kerstholt, Matthijs Niewveld, Paul Verkleij, David van Ee)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven