Dealmaker van de week: Maurits Tausk (Baker & McKenzie)

Delen:

Maurits TauskDealmaker van de week is Maurits Tausk (Baker & McKenzie), die het European Investment Fund (EIF) bijstond in de investering van 25 miljoen euro in Holland Private Equity (HPE), een nieuw Nederlands private equity fonds dat groeikapitaal in technologiebedrijven investeert. Het EIF is een Europese ontwikkelingsbank, eigendom van de European Investment Bank, de Europese Commissie en een aantal financiële instellingen.

Maurits Tausk, dealmaker voor Baker & McKenzie: “Het EIF doet veel beleggingen in private equity fondsen. Holland Private Equity is een nieuw late-stage growth fonds voor technologiebedrijven in Nederland, Duitsland en België. Wat de deal bijzonder maakt is dat het Nederlandse innovatiefonds IMQubator (IMQ) ook in het fonds participeert, waardoor een driehoeksverhouding is ontstaan tussen twee significante maar zeer verschillende beleggers en het fonds. Dit geeft de deal een interessante dynamiek. Ieder heeft zijn eigen prioriteiten en uitgangspunten – vanuit zijn eigen positie en specifieke doelstellingen. De prioriteiten en keuzes van het EIF hangen samen met het EU-beleid. De Europese Investeringsbank (EIB), een samenwerking van alle EU lidstaten, is grootaandeelhouder van EIF en financiert projecten waarmee de doelstellingen van de Europese Unie kunnen worden gerealiseerd. De EIB kan zich tegenwoordig rekenen tot een van de belangrijkste, niet-soevereine geldverstrekkers en profiteert op de kapitaalmarkten van de beste kredietnotering, triple A. Dankzij deze notering kan de bank tegen zeer concurrerende voorwaarden aanzienlijke geldhoeveelheden verhandelbaar maken die nodig zijn voor steun aan investeringen. Bijzonder bij deze deal was een meeting die wij in de eindfase van het proces hadden met de advocaten van Stibbe en EIF op het kantoor van Holland PE. Tijdens dit overleg werden gezamenlijk de commerciële en juridische uitgangspunten besproken en kwamen de wederzijdse intenties en doelstellingen van de betrokkenen aan bod. Je voelt dan ook iets van de achtergronden en hoe partijen eigenlijk in een transactie staan. Allerlei zaken die je niet merkt in formele correspondentie en onderhandelingen over juridische documentatie. Wat mij altijd opvalt is hoe subtiel en veelzeggend non-verbale communicatie is in vergelijking met e-mail en mark-up van stukken. Je kunt aan een blik of een halve knik een vorm van begrip ontlenen of een opening zien die richtinggevend kan blijken voor de discussie – welk punt voor iemand belangrijk is, waar vertrouwen is. Het klinkt heel voor de hand liggend, maar dat is fascinerend om te zien en om deel van uit te maken.”

Adviseurs European Investment Fund: Baker & McKenzie (Maurits Tausk, Liza Mamtani, Svetlana Baraban)

Adviseurs Holland Private Equity: Stibbe (Lennaert Posch, Stefan Brugman, Paul Quist)

Aan dit interview is op persoonlijke titel meegewerkt door betrokkenen, en niet namens of op verzoek van het European Investment Fund (EIF), en geeft niet noodzakelijk de mening van EIF weer. De informatie uit dit artikel betreffende EIF is te vinden op http://www.eif.org.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven