Dealmakers van de week: Arne Grimme (De Brauw Blackstone Westbroek) en Allard Metzelaar (Stibbe)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Arne Grimme (De Brauw Blackstone Westbroek) en Allard Metzelaar (Stibbe), die respectievelijk Rabobank en Friesland Bank bijstonden in de overname van de Friese bank door Rabobank. Aanleiding is de economische crisis, die Friesland Bank hard heeft geraakt, zo maakt de Friese bank zelf bekend.

Arne GrimmeArne Grimme, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “Friesland Bank is een mooie lokale bank met een interessante historie. Het is jammer dat men heeft geoordeeld dat op (middel-) lange termijn Friesland Bank geen zelfstandig bestaansrecht meer had. Aan de andere kant is Rabobank ook een mooi thuis voor Friesland Bank, haar werknemers en haar klanten. Rabobank heeft dezelfde genetische opmaak, dus dat lijkt mij een mooie fit. Boeiend in deze transactie was uiteraard de dynamiek met DNB en de NMa. Ook de verschillende insteek van Friesland Bank en haar aandeelhouder, de Stichting, vergde de nodige energie en aandacht van alle betrokkenen. Van dit soort transacties hebben we er niet veel in een jaar. Ik hou er wel van; complexe transactie maar wel kort en krachtig.”

Allard MetzelaarAllard Metzelaar, dealmaker voor Stibbe: “Deze overname was een complexe transactie die in korte tijd zijn beslag moest krijgen. Deal certainty was daarbij een belangrijk aspect. Er speelden verschillende toestemmings- en toezichttrajecten. Gelukkig stelden de betrokken toezichthouders – DNB, AFM en de Nma – zich praktisch op. Bovendien was het een transactie die voor de medewerkers van Friesland Bank en overige betrokkenen in Friesland en omstreken uiteraard met de nodige emoties gepaard ging. Daarom was het goed toen we uiteindelijk na de closing op kantoor een glaasje Beerenburg met Boerenjongens dronken – een mooie combinatie. Deze transactie past in de voortgaande consolidatie binnen de Nederlandse financiële sector waardoor het aantal spelers afneemt en waarschijnlijk nog wel verder af zal nemen. Eventuele nieuwe spelers zullen mijns inziens vooral uit het buitenland moeten komen. Interessant daarbij is de vraag, hoe de toezichthouders om zullen gaan met initiatieven uit opkomende markten, zoals India, China, Brazilië en andere niet Westerse landen.”

Adviseurs Rabobank: De Brauw Blackstone Westbroek (Arne Grimme, Anja Mutsaers, Bernard Spoor, Jolling de Pree, Evert-Jan Henrichs, Martin van Olffen, Niels Wolswijk, Natascha Schreuder), KPMG

Adviseurs Friesland Bank: Stibbe (Allard Metzelaar, Wouter Brugma, Michael Rijnja, Rogier Raas, Suzanne Kröner, Jaap van Slooten, Mariel Koning, Rein Wesseling, Lasse Burmester, Paul Quist, Arnoud Mathijsen, Brigitte Keijzer, Reinier Henneman, Bas Buirma), Deloitte Corporate Finance (Jeroen Jansen)

Adviseurs Raad van Commissarissen Friesland Bank: Allen & Overy (Jan Louis Burggraaf)

Adviseurs verkoper Stichting Fryslân Boppe: Houthoff Buruma (Michiel Pannekoek)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven