Dealmakers van de week: Mandeep Lotay (Freshfields) en Damian Thompson (RBS)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Mandeep Lotay (Freshfields Bruckhaus Deringer) en Damian Thompson (hoofd Asset Backed Finance bij RBS), betrokken bij de deal waarin een aandelenconsortium onder leiding van de Britse investeringsmaatschappij Venn Partners in Nederlandse hypotheken stapt. Venn heeft van GE Artesia Bank een bestaande hypotheekportefeuille van € 500 miljoen overgenomen. The Royal Bank of Scotland PLC (RBS) verleende als bevoorrechte schuldeiser de acquisitiefinanciering. De structuur betekent een grote verschuiving in het Nederlandse hypotheeklandschap. Het Venn-consortium is een alternatieve kapitaalaanbieder in plaats van financiële instelling, en betreedt als eerste in zijn soort de Nederlandse hypotheekmarkt sinds de financiële crisis van 2008. Deze ontwikkeling kan een trend in gang zetten waarbij andere alternatieve kapitaalaanbieders zullen overwegen om de Europese hypotheekverlengingsmarkten te betreden die momenteel gedomineerd worden door financiële instellingen.

Mandeep LotayMandeep Lotay, dealmaker voor Freshfields Bruckhaus Deringer: “Het is de eerste keer dat een hypotheekportefeuille van een Nederlandse bank verkocht wordt aan een groep private equity investeerders, die zowel in aandelen als in bankfinanciering betalen, om vervolgens de schuld via securities te herfinancieren. Deze deal betekent voor Nederland een belangrijke ontwikkeling in de financiële sector; méér concurrentie voor de spelers om klanten aan te trekken in de woninghypotheekruimte. De transactie is een sterk bewijs van een bredere trend van Europese banken die schuld afbouwen door niet-kernactiva af te stoten. Dit is niet alleen een antwoord op de strengere Europese voorschriften voor kapitaaltoereikendheid, maar een bredere waardering door financiële instellingen van hun bedrijfsonderdelen. De deal illustreert ook de groeiende interesse van privévermogen in het verwerven van activa van financiële instellingen met het oog op de herfinanciering ervan via de kapitaalmarkten. Juridische gezien was deze deal op vel vlakken uitdagend. Het duurde een jaar om de vier fasen van de transactie af te ronden: de overname van de hypotheekportefeuille van door Venn van GE, twee opeenvolgende brugfinancieringen van RBS en tenslotte de herfinanciering in de kapitaalmarkten. Om alles tot een goed einde te brengen, waren niet alleen een innovatieve transactiestructuur en creatieve juridische oplossingen nodig, maar ook een zeer sterke focus op projectmanagement. Het was een voorrecht om met RBS te mogen samenwerken aan deze deal die de eerste in zijn soort is in Nederland. Wij hebben een langdurige relatie met RBS, hebben zitting in bepaalde legal panels van RBS en hebben ze in het verleden geadviseerd bij talloze transacties.

Damian Thompson, hoofd Asset Backed Finance RBS: “Dit was een baanbrekende transactie op de Nederlandse markt, die een combinatie vormt van acquisitiefinanciering, een nieuw hypotheekplatform en een complexe financiering van de kapitaalmarkten. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe de verbanden tussen lokale leenmarkten en globaal kapitaal zich ontwikkelen. Dit zal een model gaan vormen voor toekomstige deals op deze en andere Europese markten. Als zodanig vereiste deze transactie een nauwe en creatieve samenwerking tussen de bank en Venn, en werd vertrouwd op de stevige ondersteuning van onze Freshfields adviseurs.”

Adviseurs Venn: NautaDutilh (Michaela Ulrici, Arjan Scheltema, Nico Blom, Lieke van der Velden, Mark Mouthaan, Marijke Kuilman, Philippine van Leeuwen, Liza Gerritsen)

Adviseurs RBS: Freshfields Bruckhaus Deringer (Mandeep Lotay, Eelco van der Stok, James Grand, Wouter Jongen, Ivo van Dijk, Sabah Nawaz, Emma Gallagher, Bob van Kasteren en Yara Bevaart).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven