Dealmakers van de week: Max van Min (Cergentis) en Matthijs Ingen-Housz (AKD)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Max van Min (Cergentis) en Matthijs Ingen-Housz (AKD), die betrokken waren bij de oprichting van Cergentis. In de lente van 2012 is Cergentis opgericht, een spin-off van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) en haar Hubrecht Instituut, met medewerking van diverse particuliere investeerders. Cergentis heeft een revolutionaire techniek ontwikkeld voor genetische analyse, die een belangrijke bijdrage belooft te leveren aan erfelijkheidsdiagnostiek en personalised medicine. Deze TLA-technologie maakt het mogelijk om tegen lage kosten de genen die relevant zijn voor de diagnose van ziektes of het maken van therapiekeuzes volledig te analyseren. Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW en werkt samen met het UMC Utrecht.

32-Max-van-MinMax van Min, CEO Cergentis: “Cergentis ontwikkelt genetische testen. Deze testen zijn van belang in families met (veronderstelde) ernstige erfelijke ziektes en/of erfelijk verhoogde risico’s op de ontwikkeling van ziektes zoals borstkanker en hartfalen waarvoor, als een diagnose is gesteld, effectieve preventieve maatregelen te nemen zijn. Daarnaast hopen we de ontwikkeling van personalised medicine te versnellen waarbij therapiekeuzes mede gemaakt worden op basis van de genetische aanleg van een patient wel of niet goed te reageren op een medicijn. Het belang van het maatschappelijk toepasbaar maken van innovatief/fundamenteel onderzoek, zoals ook Cergentis dat doet, wordt algemeen erkend. Er zijn ook meerdere initiatieven die de ontwikkeling van nieuwe biotech bedrijven stimuleren. Niet alle wetenschappers en universiteiten zijn echter even ver in de mentaliteitsverandering die vereist is om het ontstaan van nieuwe spin-offs te faciliteren. Bij een aantal universiteiten wordt nog met wantrouwen gereageerd op de ambitie om de resultaten van onderzoek te commercialiseren terwijl dat vaak de enige manier is het mogelijk maatschappelijk nut van dit onderzoek ook daadwerkelijk te realiseren. Ook is er te vaak nog onvoldoende begrip voor de risico’s die ondernemers en investeerders nemen om zich te commiteren aan het traject van idee tot start-up. Voor zover we dat kunnen beoordelen is het in deze tijden wel moeilijker om bij professionele investeerders financiering te krijgen voor producten die een langer, onzekerder en duurder traject moeten doorlopen. Onderscheidend aan onze propositie is dat we, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een nieuw mogelijk medicijn, tegen relatief lage kosten en relatief snel klinisch bruikbare producten zullen kunnen leveren. Dit betekent dat we voor particuliere investeerders ook een interessante propositie zijn. Het oprichten van een nieuw bedrijf voor een kansrijke innovatie is de moeite en risico’s dan ook meer dan waard. De meest bijzondere en dankbare momenten zijn de momenten dat nieuwe medewerkers en investeerders hun vertrouwen uitspreken in onze plannen. We hebben zeer goede wetenschappers in ons team die ook andere carrièremogelijkheden hebben – het is dan fantastisch als zij voor Cergentis kiezen. Daarnaast hebben we een Scientific Advisory Board dat bestaat uit de wereldtop in ons vakgebied en het is bijzonder en erg motiverend als zij in een heel pril stadium hun vertrouwen uitspreken. Ook de relatie met onze particuliere investeerders is gebasseerd op een gedeelde motivatie en vertrouwen. De ondersteuning van AKD en de professionele en prettige manier waarop ze het traject tot het passeren van onze overeenkomst hebben begeleid was ook een essentieel onderdeel van deze vertrouwensrelatie.”

32-Matthijs-INgen-HouszMatthijs Ingen-Housz, AKD: “Twee jaar geleden spendeerde ik mijn eerste werkdag bij AKD aan een bezoek aan het Hubrecht Instituut voor een gesprek met en rondleiding van de jonge prof Wouter de Laat en Max van Min, de founders van Cergentis. Wouter en Max legden mij uit hoe hun te ontwikkelen diagnose kit een groot verschil kan gaan maken voor vele patiëntengroepen. Ik heb verteld wat er zoal komt kijken bij een spin-off, en mijn netwerk aangeboden om daarbij te assisteren. Het was vanaf het begin inspirerend om met deze twee founders te werken en ik zie ernaar uit Cergentis met hen te zien uitgroeien tot de nieuwe Genzyme – om maar een Amerikaans voorbeeld te noemen van een fantastisch life sciences bedrijf. In spin-off trajecten kan de betrokken advocaat waarde toevoegen door een rol als matchmaker, die met gevoel voor de belangen en drivers van de verschillende spelers zoekt naar een win-win-win situatie. Ik verwacht de komende tijd een vrij groot aantal investeringen in de Life Sciences sector in Nederland. Cruciaal zijn de mogelijkheden om financiering te verkrijgen in het risicovolle maar kapitaalintensieve stadium voorafgaand aan verkoop van het nieuwe product. Venture capital fondsen die zich richten op life sciences hebben nu al enige tijd te maken met een lastig klimaat voor het aantrekken van nieuwe LPsIk zie dat klimaat niet binnen afzienbare tijd verbeteren, met name vanwege de Basel en Solvency regels, maar ook vanwege de doorgaans lage return on investment van venture capital investeringen. Er zijn op dit moment voor de echte parels in de Life Sciences toch financieringsmogelijkheden. Van belang daarbij zijn de rollen die de Nederlandse overheid, private partijen en kennisinstellingen spelen om van het topsectorenbeleid een succes te maken. Bij de juiste aanpak liggen er voor Nederland grote kansen in deze sector, ondanks het huidige ontbreken van Big Pharma met hoofdvestiging in Nederland. Het ene instrument om innovatie te stimuleren is efficiënter dan het andere. Aan Innovatiebox hebben jonge life sciences ondernemingen niet veel, ze maken immers geen winst. Faciliteiten zoals Wbso zijn welkom maar niet erg efficiënt omdat deze fiscale faciliteit ook voor ‘re-inventing the wheel BV’ beschikbaar is. Het meest efficiënt en effectief is, in lijn met onderzoek van Harvard en MIT, additionele funding voor een technologie die alleen verstrekt wordt als gespecialiseerde private partijen daadwerkelijk ook investeren in die technologie. Denk bijvoorbeeld aan Innovatiekrediet, maar er zijn andere nieuwe R&D financiering initiatieven die nog beter zijn gebaseerd op dit principe. Dergelijke R&D funding kan veelbelovende ventures door de ‘valley of death’ heen loodsen, en hoogwaardige werkgelegenheid creëren.”

Adviseurs Cergentis: AKD (Matthijs Ingen-Housz, François Koppenol, Rosanne Vlasveld, Remco Bosveld, Nienke Bollen, Moniek Verblaauw), Axon Advocaten (Carine van den Brink)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven