Dealmakers van de week: Patrick Polak (Newion Investments) en Nathalie van Woerkom (AKD)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Patrick Polak (Newion) en Nathalie van Woerkom (AKD), als resp. managing partner en advocaat betrokken bij de investering van Newion in IDES Technologies. IDES is een startup die een geavanceerde detectiemethode in huis heeft om creditcardfraude op te sporen met software dat patronen in creditcardtransacties herkent.

Patrick PolakPatrick Polak, managing partner Newion Investments: Na de investering in IDES zijn we nu druk bezig met verdere productontwikkeling en de opbouw van het team. Vanaf het allereerste contact met IDES was er sprake ven een bijzonder open en constructieve samenwerking. Wij verwachten dat een verdere roll-out van het bedrijf in 2 jaar zal plaatsvinden. Eerst proberen wij de onderneming een aantal reference klanten te laten opbouwen. Fraude detectie is een onderdeel van de B2B enterprise software markt, de markt waar we ons op richten. Wij zoeken naar bedrijven die innovatie brengen in een bestaande markt, en waar dus markt validatie goed te begrijpen is. IDES geeft een onvoorstelbare snelle Return of Investment voor haar klanten. We moeten niet vergeten dat fraude detectie een soort van permanente oorlogsvoering is tussen financiële instellingen en fraudeurs. Met AKD gaat de samenwerking al terug tot 2004 en een aantal jaren voor de oprichting van Newion Investments in 2000 werkten Nathalie en ik al samen.”

Nathalie van WoerkomNathalie van Woerkom, dealmaker voor AKD: “Patrick en ik kennen elkaar al heel lang. We hebben elkaar leren kennen in de tijd dat hij bij Supercomputing werkte en ik bij Buruma. Jaren later hebben we weer contact gekregen en had Patrick inmiddels Newion opgericht. We hebben toen diverse investeringen begeleid zoals de investeringen in LedNed en Anago. Daarna hebben we Newion in 2010 en 2011 bijgestaan bij het oprichten van het tweede Newion-fonds, het derde fonds onder beheer van Newion. En inmiddels zijn door dat fonds en PPF, het tweede fonds, alweer diverse investeringen gedaan, onder meer in Service2Media, Vector Fabrics en IDES. IDES is een Belgisch bedrijf en de investeringsovereenkomst is opgesteld naar Belgisch recht. Daarvoor hadden wij bijstand van een Belgische advocaat. Hoewel veel aspecten van het Nederlandse en het Belgische recht overeenkomen, bleken er toch ook interessante verschillen te zijn tussen hoe men hier en daar aankijkt tegen private equity en hoe men dat terugziet in het recht. Ook is de samenwerking met de Belgische advocaten heel prettig verlopen. Overall denk ik dat 2012 een moeilijk jaar wordt voor Private Equity en Venture Capital. Banken zijn voorzichtig en PE heeft vreemd vermogen nodig om te financieren. Secondaries – verkoop door PE en koop door PE- blijven aan de andere kant wel populair.”

Adviseurs Newion Investments: AKD (Nathalie van Woerkom, François Koppenol), Van Olmen Wynant (Luc Wynant)

Adviseurs IDES Technologies: Everest Advocaten (Philippe Steinfeld)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven