Douwe Jan Elzinga ontvangt Thorbeckepenning voor oeuvre

Douwe Jan Elzinga nam onlangs afscheid als honorair hoogleraar Constitutioneel Organisatierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarbij ontving hij de Thorbeckepenning uit handen van zijn staatsrechtelijke confrère Wim Voermans.

Delen:

Elzinga-ce6585f5
©UG, foto: Elmer Spaargaren

In 2015 ging Elzinga met emeritaat na een decennialang hoogleraarschap Staatsrecht aan de RUG. Hierop volgend bleef hij wel nog voor vijf jaar direct aan de RUG verbonden als honorair hoogleraar Constitutioneel Organisatierecht. Die termijn liep in 2020 af, maar wegens de pandemie en de beperkende maatregelen van dien werd de afscheidsceremonie tot nu uitgesteld.

Eerbetoon

Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht aan de Universiteit Leiden en voorzitter van het Curatorium Thorbecke Leerstoel, reikte de penning uit als blijk van erkenning voor Elzinga’s gehele oeuvre. “Daar ben ik stil van en dat is niet mijn sterkste eigenschap”, aldus Elzinga over dit eerbetoon. Op de bijeenkomst werd hij toegesproken door onder meer Voermans en Solke Munneke, die hem opvolgde als hoogleraar Staatsrecht aan de RUG.

Dualisering gemeentebestuur

De Groningse staatsrechtgeleerde heeft een zeldzaam vruchtbare wetenschappelijke carrière achter de rug. Een van zijn belangrijkste verdiensten is waarschijnlijk de hervorming van de Gemeentewet die de door hem geleide staatscommissie Dualisme en Lokale Democratie teweegbracht.

Het belangrijkste advies uit het rapport van deze commissie-Elzinga was de dualisering van het gemeentebestuur: de formele scheiding van de gemeenteraad en het college van B&W. Deze ontvlechting werd in 2002 een feit, met als meest zichtbare gevolg dat wethouders sindsdien geen zitting meer hebben in de raad.

Columns

Elzinga is ook bekend van de talloze columns die hij heeft geschreven, liefst 38 jaar lang voor het tijdschrift Binnenlands Bestuur (tot 2020). Verder is hij een hartstochtelijk schaatser met drie Elfstedenkruisjes op zijn palmares. Elzinga blijft als emeritushoogleraar aan de Rijksuniversiteit verbonden en zal zijn deelname aan het publieke debat over staatsrechtelijke en maatschappelijke kwesties ongetwijfeld voortzetten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven