Een boterham en een kop koffie bij een barmhartig advocatenkantoor

Nursel Kose-Albayrak benadrukt meermaals dat het haar niet te doen is om aandacht voor haar advocatenpraktijk. Dat ze genoeg cliënten heeft en zich niet wil laten voorstaan op goede daden voor de medemens. Maar feit is dat haar advocatenkantoor ACS Advocaten aan de Spinozaweg in Rotterdam volop in de spotlights kwam te staan toen de jurist Cebeli Gönül afgelopen zondag een foto maakte van een briefje op het raam van haar advocatenkantoor, en die foto vervolgens op Linkedin plaatste met de mededeling “Wat ontzettend lief en barmhartig”.

Delen:

Acs aan de deur Albayrak-c8bc15b6
Foto: ACS Advocaten

Toen regende het op Linkedin positieve reacties op de actie van medemenselijkheid. Op het briefje staat: “Beste buren, voorbijgangers en met name dak- en thuislozen van deze buurt…Omwille van onze saamhorigheid, medemenselijkheid en zorgplicht tegenover elkaar kunt u tijdens de koude wintermaanden ons kantoor binnenlopen om wat te eten en te drinken te pakken. Een boterhammetje, een warme kop koffie of chocolademelk is het minste wat we voor u kunnen betekenen, en we voorzien daar graag in.”

De Rotterdamse advocate kreeg veel hartverwarmende reacties zoals “Deze geweldige actie zou een inspiratie voor velen kunnen zijn.”

Rotterdam-Lombardijen

Zelf blijft Kose-Albayrak er nuchter onder. “Ik wil niet de indruk wekken dat ik mezelf op de borst wil kloppen,” is haar eerste antwoord op de vraag naar het waarom van deze actie. Ze legt daarna uit dat haar kantoor in juli 2020 van de Kop van Zuid in Rotterdam verhuisde naar de Spinozaweg in Rotterdam-Lombardijen. Slechts een paar kilometer verderop, maar een andere wijk. “Ik heb hier meer contact met de mensen, en ik merkte dat er daklozen rondliepen. Die nodigde ik uit om iets te drinken of eten. In het begin wilde ik ook nog wel eens geld geven, maar dat doe ik niet meer, want dan hou je een verslaving in stand.”

Ze is ook bereid om kleding of schoenen te bestellen voor daklozen, om te voorkomen dat ze in de fout gaan met diefstal. “Met name in de koude wintermaanden doen ze dat soms met de bedoeling om een celstraf te krijgen. Dan hebben ze dak boven hun hoofd en eten. In de koude wintermaanden wordt een diefstalletje eerder voor de rechter gebracht.”

Koude maanden

De actie van ACS Advocaten verliep geruisloos, tot dat briefje van vorige week dus. “De meeste daklozen kennen ons,” licht Kose-Albayrak toe. “Dat briefje is bedacht voor de koude maanden, voor de daklozen die ons niet kennen, en die misschien niet naar binnen durven.”

Dankzij de grote aandacht op social media wordt Kose-Albayrak door mensen benaderd die geld willen geven of koffie brengen. “Dat is goed bedoeld, maar het hoeft niet,” vindt ze. “We hebben hier alle voorzieningen. Iedereen kan bijdragen, maar dat hoeft niet via mijn kantoor. Je kunt in je eigen buurt zo’n actie opzetten.”

Verder helpen

De drie advocaten van ACS Advocaten voeren een algemene praktijk met de nadruk op bestuursrecht. De daklozen zijn geen cliënten. “Nee. Ik heb wel aan een aantal van hen gevraagd wat ik kan betekenen om hun verder te helpen. Bijvoorbeeld het wijkteam inschakelen of een zorgaanbod. Maar daar is weinig animo voor.”

En ook het briefje heeft niet geleid tot een stormloop op warme dranken en boterhammen, maar dat hoeft ook niet: “Wel lijkt het er op dat op grote schaal mensen aan het denken zijn gezet.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven