Een derde van top 50 advocatenkantoren niet bestand tegen cyberaanvallen

Delen:

3 mei cybercrimeZestien van de vijftig grootste advocatenkantoren van Nederland zijn slecht beveiligd tegen de meest eenvoudige vormen van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van Files42, een bedrijf dat software voor archiefbeheer en andere clouddiensten ontwikkelt voor de advocatuur.

Zeven van de vijftig kantoren maakt gebruik van servers in het buitenland voor de opslag van privacygevoelige en vaak cliënt gerelateerde informatie. Een ‘groot aantal’ kantoren heeft zich niet gewapend tegen zogeheten ‘brute-force attacks’, waarbij cybercriminelen duizenden login-combinaties per minuut uitproberen, iets wat relatief eenvoudig is te voorkomen. En bij zes van de vijftig kantoren is de versleuteling van de verbinding tussen de server en de gebruiker niet in orde, waardoor cybercriminelen makkelijk inlogcodes kunnen aftappen. Tot slot ontdekte Files42 kantoren met verouderde systemen en technieken die zeer kwetsbaar of inbraakgevoelig zijn.

Jerry Donker, die het onderzoek leidde, heeft de websites van de top-50 kantoren bezocht en deze getoetst aan vier veiligheidsrisico’s. “Het inloggen bijvoorbeeld. Als je bij je bank drie keer verkeerd inlogt, lig je er uit. We hebben kantoren gezien waar je onbeperkt kunt inloggen. Iemand kan dan met duizenden combinaties inloggen en na enkele dagen ben je binnen.”

Donker heeft de kantoren die een veiligheidsrisico hebben per mail geïnformeerd. “Ik kreeg enkele bedankjes maar andere kantoren hebben niets van zich laten horen.” Welke kantoren ‘slechte’ websites hebben vertelt hij niet. “Wel zaten er twee kantoren uit de top-5 bij.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven