En ze leefden nog lang en gelukkig

Delen:

De slotzin van veel sprookjes, maar ook het ideaalbeeld van veel mensen die verliefd worden en met zijn of haar partner verder willen. Velen dromen van kinds af aan van een toekomst met een partner en een paar kinderen, in een mooi en vredig huis.

Vroeger was het gewoon verliefd, verloofd en dan getrouwd, maar tegenwoordig is het huwelijk niet meer vanzelfsprekend, er zijn meer manieren om je leven met elkaar te delen.

Hoe lang bestaat het huwelijk al?

Het huwelijk deed zijn intrede in de Middeleeuwen en werd vaak onderling geregeld door de ouders. Voor een zekere toekomst moest het bezit in de familie blijven, dus de partnerkeuze was daar ondergeschikt aan. Liefde en romantiek waren – voor de gelukkigen – mooi meegenomen. Het huwelijk was in eerste instantie een verstandshuwelijk.

Pas na 1700 gingen liefde en vrije partnerkeuze een rol spelen. Natuurlijk moest de man wel naar zijn toekomstige schoonvader, om de hand van zijn dochter vragen. Dit fenomeen is niet helemaal in de vergeethoek geraakt, maar formele toestemming is niet meer nodig. De partners maken hun eigen keuze en regelen alles op hun eigen manier.

De stap naar samen

Behalve trouwen zijn er tegenwoordig andere overeenkomsten om een relatie formeel te maken en een aantal zaken goed te regelen. Romantiek en houden van is de basis, maar ook het verstand verdient een eigen plek in het geheel. Men kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap, twee manieren waarmee een relatie kan worden geformaliseerd, waarbij afspraken worden gemaakt die worden vastgelegd in een contract. Denk hierbij aan afspraken over kinderen, financiën, verplichtingen die je samen bent aangegaan, erfrecht, etc.

Een gezin vormen

Johan en Babet wonen al jaren samen, maar nu er een baby op komst is willen zij graag een samenlevingscontract laten opstellen. Dit om de afspraken naar elkaar en naar de kleine goed te waarborgen. Een samenlevingscontract is de meest eenvoudige vorm om een stevige basis onder een relatie te leggen. Aangezien Johan in het koopcontract en de hypotheekakte vermeld staat als eigenaar, willen zij in het samenlevingscontract vastleggen hoe de vaste lasten worden verdeeld en hoe de overwaarde of schuld wordt verdeeld bij eventuele verkoop van het huis. Verder is bij samenwonen de moeder juridisch ouder van het kind, de vader heeft geen gezag tenzij hij het kind erkent bij de gemeente en zij gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Al deze dingen moeten goed geregeld zijn voor een zorgeloze toekomst.

Het samenlevingscontract bevat ook afspraken voor wanneer het met de relatie anders loopt dan verwacht. Er hoeft dan geen rechter aan te pas te komen om het contract te beëindigen.

Niet voor altijd?

Als je verliefd wordt, een relatie begint of gaat samenwonen is dat meestal niet het moment waarop je denkt aan mogelijke gevolgen voor later. Als de relatie toch geen stand houdt, kan het nodig zijn om het geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract ontbinden. Dit is niet wat je voor ogen hebt als je een relatie aangaat, maar dingen lopen soms anders dan verwacht.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven