Euromast in Franse handen

Delen:

Euromast in Franse handen

De Rotterdamse Euromast is door eigenaar Willem Tieleman verkocht aan de Franse investeringsgroep M56 uit Parijs. M56 is gespecialiseerd in toeristische trekpleisters op grote hoogte en bezit naast de Euromast onder meer de Tour Montparnasse in Parijs, de TV-toren in Berlijn en twee observatietorens in de Verenigde Staten.

Adviseurs M56 Netherlands Holding BV: HVG Law (Sijmen de Lange, Goran Abdulla, Rob Nagelkerke)

Adviseurs aandeelhouder Euromast: AKD (Nathalie van Woerkom, Rosanne Vlasveld, Rianne Wessels, Robert Jean Kloprogge, Sjoerd Waagmeester, Reint Bolhuis, René Rietbroek).

Nathalie van Woerkom, dealmaker voor AKD: “De transactie betrof een aandelentransactie, maar het ging niet alleen om aandelen: ook het vastgoed zelf, onder andere bestaande uit de toren en de grond waarop de toren staat, speelde een prominentere rol bij de transactie. Dit zorgde ervoor dat hier en daar van de gebaande paden van een standaard aandelentransactie afgeweken moest worden. Hierin zijn wij bijgestaan door en hebben wij nauw samengewerkt met onze vastgoed collega’s. Daarnaast hebben wij tijdens deze deal ook te maken gehad met een aantal onverwachte tegenslagen. Zo kwam begin februari, toen de onderhandelingen nog volop liepen, een groep leraren ‘s nachts vast te zitten in de Euroscoop – een roterende glazen lift – van de Euromast, hetgeen breed werd uitgemeten in de media. Daarnaast hadden we een aantal weekenden achter elkaar te maken met harde wind en stak gedurende de laatste fase van de transactie ook nog eens de corona-crisis in Nederland van wal. Deze onvoorziene omstandigheden hadden natuurlijk juridische en praktische gevolgen. Partijen werden hierdoor genoodzaakt tot het bedenken van creatieve oplossingen ,waar men uiteindelijk zeer goed in geslaagd is. De closing vond plaats op de dag dat de Nederlandse overheid de eerste grote maatregelen in verband met de coronacrisis aankondigde. In Frankrijk was een deel van de scholen op dat moment al dicht. Dat er in Nederland maatregelen zouden worden genomen die impact zouden hebben op de toeristen- en horecasector, werd in de voorafgaande week met de dag duidelijker en dat leidde uiteraard wel tot spanningen bij betrokkenen. De closing was dan ook een groot moment van ontlading voor de verkoper. Omdat wij door de cliënt helemaal aan het begin van de transactie werden benaderd, zijn wij vanaf het eerste moment al betrokken geweest. We hebben geadviseerd bij het biedingsproces, gedurende het due diligence onderzoek van de koper, bij het opstellen en uitonderhandelen van de transactiedocumentatie en bij de afronding van de transactie. Onze toegevoegde waarde lag erin dat wij deze cliënt goed kennen. Naast de prettige samenwerking met de eigenaar Willem Tieleman, was er ook een goede klik met Souad El Hamdaoui, de directeur van de Euromast en kregen wij van beiden het volle vertrouwen. Hierdoor, en mede door onze ruime M&A ervaring, konden wij snel schakelen en zeer slagvaardig te werk gaan.”

“In het verleden hebben wij al diverse malen voor deze cliënt gewerkt. Omdat de samenwerking met deze cliënt in het verleden altijd heel prettig is verlopen en het uiteraard erg leuk is om betrokken te zijn bij de verkoop van een bijzonder bedrijf of object, zoals de Euromast, hebben wij daar uiteraard direct ‘ja’ op gezegd. De Euromast is natuurlijk een echt Rotterdams icoon. Het is dan ook bijzonder dat de Euromast een tijd lang in handen is geweest van een rasechte Rotterdammer. Onze cliënt heeft de toren gerenoveerd en het interieur vernieuwd, en heeft daarmee de Euromast laten opbloeien tot de toeristische trekpleister zoals het nu is. Deze opleving van de Euromast heeft dan ook een waardevolle bijdrage geleverd aan de stad Rotterdam. Ik denk dat wij als Rotterdammers daar heel trots op mogen zijn. De verkoop van de Euromast aan de Franse investeerder zie ik als een heel mooie en strategische stap. Het was voor de Euromast tijd weer voor iets nieuws. Wij kunnen ons geen betere koper bedenken dan de Franse investeerder M56. Met haar uitgebreide ervaring in toeristische attracties op grote hoogte en haar interessante ontwikkelingsplannen maakt dat zij de ideale opvolger is voor de Euromast. En ja, daarmee wordt een echt Rotterdams icoon uit handen gegeven aan Fransen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat zij de Euromast, en daarmee ook Rotterdam, tot een nog hoger niveau kunnen laten stijgen!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven