Fonds voor Afrikaanse zorgsector

Medical Credit Fund (MCF), een fonds dat zich richt op de Afrikaanse zorgsector, heeft een tweede fonds (Medical Credit Fund II) opgericht. MCF is onderdeel van de PharmAccess Group en verstrekt leningen aan kleine en middelgrote zorgondernemingen in Afrika, gecombineerd met ondersteuning op het vlak van business en kwaliteitsverbetering. De Nederlandse overheid is een van de investeerders.

Delen:

Adviseurs Medical Credit Fund (Arjan Poels): Clifford Chance (Michiel Sunderman. Tjerk de Jonge, Zoë van den Broek, Mark-Jan Arends, Robert Smits, Pascal Borsjé, Erwin Schreuder, Daan Smole, Marina Sarkisjan, Jorrit Posthuma de Boer)

Adviseurs CDC (Clarisa De Franco) en Swedfund (Audrey Obara): Shoosmiths LLP

Adviseurs FMO (Marnix Monsfort): Norton Rose Fullbright LLP

Tjerk de Jonge, dealmaker voor Clifford Chance: “De deal was vooral bijzonder omdat het fonds functioneert als een blended finance instrument; dat zijn structuren met een mix van commercieel kapitaal, leningen en publieke subsidies, waaronder een garantiefaciliteit van de U.S. International Development Finance Corporation. Het was voor Medical Credit Fund van belang om een toekomstbestendige structuur te kiezen die voor elke financieringsverstrekker geschikt is en tegelijk aansluit bij de operationele activiteiten in Afrika. Voor ons als juristen is het elke keer weer een mooie uitdaging om samen met cliënt te sparren en uiteindelijk een structuur te ontwerpen die goed werkt en waar zij jaren mee vooruit kunnen. De ANBI-status van Medical Credit Fund zorgde verder nog voor additionele complexiteiten die in aanmerking moesten worden genomen. Tevens was het van groot belang om ervoor te zorgen dat alle juridische documenten op een juiste manier op elkaar aansloten.”

Zoë van den Broek, dealmaker voor Clifford Chance: “Wij adviseerden Medical Credit Fund over de juridische en fiscale structurering van het fonds, AFM-registratie en de onderhandelingen met de verschillende wederpartijen. Regelmatig staan we fondsmanagers bij inzake het opzetten van fondsen of andere structuren en institutionele beleggers bij het doen van investeringen in fondsen, beide met een focus op opkomende markten. Daarnaast komt onze ervaring in het opzetten van blended finance structuren bij een dergelijke structuur goed van pas. Zo hebben we bijvoorbeeld eerder ook Rabobank bijgestaan bij het opzetten van het AGRI3 Fund; een blended finance structuur gericht op de ondersteuning van duurzame landbouw en tegengaan van ontbossing. Ook staan we institutionele beleggers bij bij het investeren in dergelijke fondsen. We werken dan samen in een integraal team van fiscale, notariële en toezichtrechtelijke juristen waarbij de lijntjes kort zijn en alle expertises bijeenkomen. Door het regelmatig optreden voor verschillende stakeholders weten wij precies waar de knelpunten zitten en hoe we daar juridisch op een pragmatische manier mee kunnen omgaan. Feedback van cliënten is vaak dat zij dit erg waarderen.”

Tjerk de Jonge: “Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al jaren een partner van de PharmAccess Group en ondersteunt de groep met financiering. Als onderdeel van het tegengaan van Covid steunde het ministerie Medical Credit Fund, dat onderdeel is van de PharmAccess Group, verder met een commitment van 7,5 miljoen euro. Dit kapitaal wordt ingezet om kleine particuliere zorgverleners te ondersteunen in sub-Sahara Afrika en te voorkomen dat andere essentiële zorg in het geding komt. Medical Credit Fund hoopt andere investeerders aan te moedigen om ook te investeren in de Afrikaanse zorgsector. Deze cliënt werd naar ons verwezen door onze cliënt de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden. Wij staan FMO regelmatig bij inzake fondsinvesteringen, co-investment structuren, financieringen en M&A-transacties. Op basis van onze ervaring met de betreffende onderwerpen health care, Afrika en blended finance initiatief was onze betrokkenheid een logische match. 

Zoë van den Broek: “De afronding van de MCF fundraising in december met een totale grootte van de financiering van 32,5 miljoen euro was een fantastische manier om 2021 af te sluiten en was de climax van vele maanden hard werk en goede virtuele samenwerking tussen MCF, Clifford Chance, investeerders en andere adviseurs. Voor alle betrokken partijen was het meest lonende aspect de wetenschap dat de bijeengebrachte fondsen zullen worden gebruikt om zorgverleners in Afrika ten zuiden van de Sahara te ondersteunen in een tijd waarin het versterken van het zorgsysteem nog nooit zo cruciaal is geweest.”

 

 

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven