Steeds meer notarissen sluiten zich aan bij de Lokale Allianties ‘Financieel Veilig Ouder Worden’, die financieel misbruik van ouderen willen tegengaan. Waar er begin 2018 nog zestien Lokale Allianties en negentien allianties in oprichting waren, zijn er nu minstens 64 van deze netwerken, en ongeveer vijftien lokale allianties in oprichting.
Dat zegt Oscar Balkenende, initiatiefnemer en coördinator van de Lokale Allianties ‘Financieel veilig ouder worden’, en directeur van het Nationaal Registratie Instituut (NRI), op vragen hierover van Mr. “Iedere week melden zich nieuwe initiatiefnemers. In Limburg, Zeeland, Drenthe zijn er nu partijen startend en in alle overige provincies is er vertegenwoordiging. Bijna overal is een notariskantoor betrokken, en dat zijn vooral grotere en middelgrote kantoren. Ook doen er enkele advocaten van naam in het familierecht mee.”
LA Dordrecht
Een van de notarissen die onlangs een intentieverklaring met een Lokale Alliantie tekende is Maartje Nonhebel (Notariaat Nonhebel) uit Dordrecht, zo meldt ze op LinkedIn. De verklaring werd verder ondertekend door de gemeente Dordrecht, Beschermingsbewindkantoor Nederland (BBKN), Rabobank IJsselmonde-Drechtsteden, Veilig Thuis en de politie.
Krachten bundelen
In deze netwerken delen partijen, waaronder het notariaat, hun kennis over financieel misbruik van ouderen en bundelen zij hun krachten om dit bespreekbaar te maken en te voorkomen. Ruim een op de twintig thuiswonende ouderen heeft te maken met een vorm van mishandeling. De meest voorkomende vorm daarvan is financieel misbruik, bleek uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van 2018.
Najaar 2020 organiseren het ministerie van VWS en De Brede Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden, die in 2015 is opgericht, een landelijke bijeenkomst voor alle Lokale Allianties.