‘Frauderende notaris Pels Rijcken misbruikte de naam van het Rode Kruis’

De frauderende notaris Frank Oranje, voormalig bestuursvoorzitter van Pels Rijcken, heeft een valse stichting op naam van het Rode Kruis opgericht. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en is bevestigd door het Rode Kruis en Pels Rijcken.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
4-aug-Pels-foto-1c602aa6-pb48zp01dmdjkmvagzpeyvcda27u2k4aj7tvxydin4-1bff1ccb
Het kantoor van Pels Rijcken (foto: Chris van Houts)

Oranje richtte in 2010 de Stichting Ondersteuning NRK (Nederlandse Rode Kruis) op. Hij deed dat in naam van Cees Breederveld, destijds directeur van het Rode Kruis. In de oprichtingsakte werd Oranje als enig bestuurder van de stichting benoemd; dat gaf hem bijvoorbeeld het recht om een bankrekening in naam van de stichting te openen. In de akte deed Oranje het voorkomen alsof de stichting werd opgericht op verzoek van Breederveld, die zich voor de oprichting bij de notaris in Den Haag zou hebben gemeld.

Geen geld gestolen

Het Rode Kruis was in deze periode klant bij Pels Rijcken, maar noch Breederveld, noch het Rode Kruis waren bij de oprichting van de stichting betrokken, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis tegen NRC. Welke rol de stichting bij de fraude speelde is niet volledig duidelijk, zegt Pels Rijcken. Oranje heeft geen geld van het Rode Kruis gestolen.

Veel omvangrijker

Begin dit jaar bleek dat Oranje jarenlang voor miljoenen had gefraudeerd. Hij sluisde vanuit stichtingen via ‘derdengeldenrekeningen’ geld van zakelijke cliënten naar privérekeningen. In juli meldde Pels Rijcken dat de fraude veel omvangrijker was dan aanvankelijk gedacht. Oranje, die in november een eind aan zijn leven maakte, zou gedurende achttien jaar ruim elf miljoen euro hebben ontvreemd. Vooralsnog is onbekend waar het geld is gebleven.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top