Energiebedrijven RWE en Essent hebben in oktober de op 12 januari aangekondigde fusie afgerond. De transactiewaarde bedraagt € 7,3 miljard.
Adviseurs Adviseurs RWE AG
(Weero Koster, Mauro Mattiuzzo, Louise Higginbottom, Wouter Hertzberger, Simon Currie, Sophie Dingenen), JP Morgan (Peter Kerckhoffs), Hengeler Muelller (Wolfgang Meyer-Sparenberg)
Adviseurs Essent NV
Freshfields Bruckhaus Deringer (Shawn der Kinderen, Harald Spruit, Steven Perrick, Winfred Knibbeler, Hans Galavazi, Alexander Doorman), Citigroup (Philip ten Bosch, Francisco Abularach)
Adviseurs Adviseurs Aandeelhouders Essent NV
Simmons & Simmons (Willem de Nijs Bik, Jacques Kröner, Marco Slotboom, Iman Brinkman, Marc van Beuge, Baukje Dreimüller), Lazard (Eric Wijs, Erik Fuchs)
Weero Koster, dealmaker voor Norton Rose: “Nu de transactie is afgerond, breekt voor RWE en Essent de belangrijkste fase aan: integratie en verdere uitbouw van de combinatie RWE / Essent. Als adviseur blijven we daar natuurlijk nauw bij betrokken. De fusie was een grote stap voor RWE, waarmee men meteen een goede positie in Nederland heeft verworven, ook op het gebied van duurzame energie. Bij deze deal hadden we te maken met 136 verkopende partijen; allemaal overheidsorganen met politieke motieven die ook nog eens aan verandering onderhevig zijn. Een strakke communicatie en een goed overzicht waren daarom van primair belang; je bent in constante dialoog met alle partijen en dient daarnaast altijd een bepaalde vertrouwelijkheid in acht te nemen. Bijkomend probleem bij de deal was het onderdeel EPZ, de joint venture die de kerncentrale in Borssele exploiteert. Kerncentrales zijn over het algemeen een gevoelig onderwerp en ook bij deze deal bleek het wel of niet overgaan van een kerncentrale in publieke handen een punt van veel discussie, meer nog dan men verwacht had. De kerncentrale is uiteindelijk in overheidshanden gebleven. Dat was gezien de situatie de beste oplossing. Inmiddels is men bij de politiek op weg naar een meer realistische visie op het gebruik van kerncentrales maar dat kwam bij deze deal nog te vroeg. Al met al kun je zeggen dat zo’n megadeal altijd een leerproces voor alle betrokkenen is. Het is echt geen deal die je met één team van advocaten even kan doen; elke stap moet zorgvuldig uitgedacht worden. Bij Norton Rose hebben we daarom gewerkt met verschillende teams die zich rond bepaalde clusters van vraagstukken concentreerden. Uiteindelijk is de deal prima afgerond en schept het wellicht een precedent voor andere energiedeals. Voordeel van de benadering van Essent, om in één keer tot volledige verkoop over te gaan, was dat een en ander binnen een relatief korte periode is afgerond. Mede dankzij alle betrokken adviseurs.”