Geen ‘silver bullet’ die werkdruk OM en Rechtspraak in één keer verlicht

Verkenner werkdruk Jaap Winter heeft zijn rapport om de werkdruk binnen de Rechtspraak en het OM aan te pakken overhandigd aan NVvR-voorzitter Marc Fierstra en minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind. Het rapport bevat 32 aanbevelingen, waarvan er volgens Fierstra niet één genegeerd kan worden. “We moeten alles doen, in goed en gezamenlijk overleg.”

Delen:

Foto: omslag rapport verkenner werkdruk Winter

Het rapport is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar de arbeidsmarktpositie, de organisatie van de werkzaamheden, de zorg voor overbelaste collega’s en de inzet van ondersteunende medewerkers en plaatsvervangers binnen de Rechtspraak en het OM. Toenemende werkdruk is al langer een groot probleem waarvoor echte oplossingen nog ver weg lijken.

Zo luidde de NVvR in 2022 tweemaal in één maand de noodklok vanwege werkdruk: eerst omdat bleek dat rechters gemiddeld ruim 33 procent overwerkten, en kort daarna omdat dat percentage voor officieren van justitie met 23 procent ook onaanvaardbaar hoog bleek. De NVvR noemde de situatie toen al “ongezond en onverstandig”.

Aanbevelingen

Omdat de aanhoudende werkdrukproblematiek ook een belangrijke rol speelde tijdens de slepende cao-onderhandelingen vorig jaar (waarbij een staking maar ternauwernood werd voorkomen), werd in opdracht van de minister en de NVvR een verkenner aangesteld. Het doel was om met concrete aanbevelingen te komen om de werkdrukproblemen effectief te kunnen bestrijden.

Die aanpak heeft nu geresulteerd in 32 aanbevelingen, die op allerlei verschillende vlakken gedaan worden. Zo staan er adviezen rondom salariëring, opleiding en ondersteuning in het rapport, maar ook aanbevelingen op het gebied van financiën, organisatie-inrichting en de inzet van AI. Winter merkt daarover op dat er niet één ‘silver bullet’ is die alle problemen oplost, maar dat alleen een breed pakket aan maatregelen, met goede samenhang, uiteindelijk verlichting kan brengen.

Winter erkent dat een deel van zijn aanbevelingen niet nieuw is, en al eerder is voorgesteld, maar “zonder dat dat tot gevolg heeft gehad dat de werkdruk en de belasting door de werkdruk noemenswaardig is verminderd”. Winter wijst daarom op het belang van commitment en stelt voor een overkoepelend actieplan op te stellen waarin alle aanbevelingen verder geconcretiseerd kunnen worden.

Verheugd

NVvR-voorzitter Fierstra toont zich in een reactie verheugd over het rapport en de set aanbevelingen. Hij zet in op een volledige implementatie van alle door Winter aangevoerde adviezen.

“We kunnen het ons niet permitteren om ook maar één van deze 32 knoppen onberoerd te laten,” zo verklaart Fierstra. “We moeten alles doen, in goed en gezamenlijk overleg. Tijd voor actie!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven