Schoorvoetend ging de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak in april akkoord met de nieuwe cao voor de rechterlijke macht. De onderhandelingen met minister Franc Weerwind (D66) hadden zo’n half jaar geduurd, met meerdere tussentijdse onderbrekingen en actiebereidheid aan de zijde van de vakvereniging. Stakingen hingen daarbij als pressiemiddel boven de markt. Nu is de arbeidsvoorwaardenovereenkomst formeel ondertekend door Weerwind en NVvR-voorzitter Marc Fierstra. Leden van de rechterlijke macht gaan er zeven procent op vooruit en ontvangen daarnaast een financiële tegemoetkoming van € 4.900,- ter compensatie van de nog altijd hoge werkdruk wegens personeelstekorten.
Niet enthousiast
“Het enthousiasme voor dit akkoord bij rechters en officieren is niet groot”, zei Fierstra bij de ondertekening, “omdat er geen maatregelen zijn afgesproken die de werkdruk daadwerkelijk en meteen verminderen.” Niettemin ziet hij in het akkoord een erkenning van de minister dat er iets moet gebeuren. De bezegeling van het akkoord betekent tevens dat de ‘verkenner’ van start kan gaan, zoals bij de overeenkomst was bedongen. Deze moet over zes maanden met concrete aanbevelingen op de proppen komen om de werkdruk te verlagen. Daarbij is volgens de NVvR te denken aan zaken als opleidingen, het beloningsstelsel en compensatie voor onverhoopt overwerk in de toekomst.
Laatste kans
Bekend is nu wie de verkenner wordt: Jaap Winter, hoogleraar Corporate Law, Governance and Behaviour aan de Vrije Universiteit Amsterdam en partner van Phyleon governance & leadership. Hij heeft zich eerder beziggehouden met de rechterlijke organisatie en benoeming van bestuurders. Wat Winter in ieder geval níét gaat doen, is onderzoeken of er sprake is van te hoge werkdruk – dat staat voor alle betrokken partijen vast. De doorgewinterde wetenschapper en bestuurder zal zich richten op oplossingen. De NVvR spreekt van een “laatste kans”.