Geen straf voor advocaat die telefoon gevangenis ‘binnensmokkelde’

Voor Arnoud Comans loopt het met een sisser af: onbewust maar tegen de regels in nam de strafrechtadvocaat vorig jaar een mobiele telefoon mee in de Gevangenis in Ter Apel. De Groninger rechtbank ontslaat hem nu van alle rechtsvervolging.

Delen:

beeld: Depositphotos

Dat schrijft misdaadverslaggever Sander Dekker – niet te verwarren met de voormalige minister voor Rechtsbescherming – in het Dagblad van het Noorden. Comans is advocaat bij het Utrechtse kantoor van Yehudi Moszkowicz, die vorige week werd aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Het mobieltjesincident vond ongeveer een jaar geleden plaats, in de ochtend van 19 oktober 2023.

Onaangenaam verrast

De strafpleiter verklaarde dat de iPhone per ongeluk tussen de strafdossiers was terechtgekomen die hij die dag meenam naar de Penitentiaire Inrichting in Ter Apel – waar dit absoluut niet is toegestaan. Het betrof niet zijn persoonlijke toestel, maar een inbeslaggenomen exemplaar dat op kantoor in een map was beland. Bij het detectiepoortje van de PI ontdekte de beveiligingsmedewerker van dienst het object – ook tot Comans’ verbazing. Hij was er “tweehonderd procent” zeker van geweest en ontkende desgevraagd in eerste instantie dat zich een telefoon in zijn tas bevond.

Geen vrijspraak

Een “bedrijfsongevalletje”, noemt de raadsman het zelf. De rechter gelooft dat er geen kwade opzet in het spel is geweest maar kan toch niet een vrijspraak komen, nu vaststaat dat de verdachte zich schuldig had gemaakt aan iets ongeoorloofds. Moedwillig of niet. “U vindt het zelf ook verschrikkelijk”, klonk het begripvol in de rechtszaal. Comans, meer dan een kwarteeuw in het vak, krijgt dan ook geen straf opgelegd en wordt ontslagen van alle rechtsgevolging.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven