Gepensioneerde advocaat opnieuw beëdigd wegens herziening Rosmalense flatmoord

Advocaat in ruste Pieter van der Kruijs heeft zich voor één keer opnieuw in de toga gehesen om zijn cliënt Rob B. bij te staan. De Rosmalense flatmoord, waarvoor B. in 2007 in hoger beroep werd veroordeeld, wordt herzien.

Delen:

Pieter-van-der-Kruijs-d41c3219
Pieter van der Kruijs

Het is niet dat Van der Kruijs’ pensionering in 2019 een overhaaste beslissing was. “Ik stop met werken omdat ik mij moe voel, steeds mijzelf opkrikken voor de volgende strijd die moet worden geleverd”, verzuchtte de strafrechtadvocaat, die met name bekend werd als de advocaat van Benno L., destijds tegenover Mr.

Zaak heropend

Niettemin is hij recent opnieuw beëdigd, omdat het gerechtshof Arnhem de Rosmalense flatmoord gaat herzien. De zaak wordt heropend omdat er mogelijk sprake is van een gerechtelijke dwaling, zoals in beruchte zaken als de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak, de zaak-Lucia de B. en de Pettense campingmoord.

Zelfmoord of doodslag?

In 2004 werd Rob B. veroordeeld voor vermeende doodslag op zijn partner Regie van den Hoogen, waarmee hij samenwoonde in een flat in het Noord-Brabantse Rosmalen. Zij werd vier jaar eerder levenloos aangetroffen in de met bloed bespatte woning, met een snee in de hals en een broodmes onder de arm. In rechte moest worden vastgesteld of de doodsoorzaak zelfmoord of doodslag door B. was. Dat laatste, oordeelde de rechter. Daarbij baseerde deze zich op forensische rapporten die stelden dat het onwaarschijnlijk was dat het slachtoffer zichzelf deze specifieke verwonding zou hebben aangericht. In 2008 werd de uitspraak in hoger beroep – tbs met dwangverpleging – onherroepelijk.

Gerede Twijfel

Maar Van der Kruijs overtuigde het niet. Hij raakte in gesprek met VU-hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen, die zijn studenten zich over de zaak liet buigen in het kader van het door hem geleide studieproject Gerede Twijfel. De studenten kwamen tot een alternatieve lezing van de feiten. Die bevindingen, in combinatie met een verklaring van Van den Hoogens huisarts en een statistisch rapport, bewogen Van der Kruijs in 2016 ertoe een verzoekschrift in te dienen de PG bij de Hoge Raad om het onderzoek te heropenen. Deze oordeelde in 2020, daartoe overtuigd door nieuwe rapportages, dat de zaak moest worden herzien.

Vrijspraak

Het gerechtshof buigt zich nu opnieuw over de langslepende zaak, waarin het Openbaar Ministerie inmiddels heeft gepleit voor vrijspraak. Van der Kruijs prolongeert zo zijn carrière als strafpleiter en trekt andermaal ten strijde. “Voor Rob en zijn familie”, spreekt hij in de rechtszaal.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven