Gratis advocatenconsult bij OM-strafbeschikking vanaf 1 april

Verdachten die worden uitgenodigd voor een hoorzitting bij het Openbaar Ministerie komen per 1 april in aanmerking voor een gratis gesprek met een advocaat.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_9857872_s-2019-d5ec7724
foto: Depositphotos

Een deel van de door de coronacrisis ontstane achterstanden in het strafrecht wordt weggewerkt door het uitreiken van meer OM-strafbeschikkingen dan in normale tijden. In het najaar uitten de Nederlandse Orde van Advocaten en de Tweede Kamer hun zorgen om de rechtsbescherming van verdachten bij deze afhandeling. Na overleg met de NOvA, Openbaar Ministerie en Raad voor Rechtsbijstand, kondigde minister Dekker in november een gratis consult bij een advocaat aan voor verdachten bij OM-strafbeschikkingen.

Zwaardere zaken

Tot nu toe zijn die consulten nog niet van de grond gekomen; reden voor SP-Kamerlid Michiel van Nispen om daarover vragen aan de minister te stellen. Uit zijn antwoord blijkt dat op 1 april zal worden gestart met het aanbieden van een consult aan verdachten die voorafgaand aan de strafbeschikking door het OM worden gehoord. Het gaat bij deze hoorzittingen vooral om zwaardere zaken, waarbij in de strafbeschikking een taakstraf, een gedragsaanwijzing of een ontzegging van de rijbevoegdheid kan worden opgelegd.
Zodra het CJIB de noodzakelijke systeemaanpassingen heeft gerealiseerd zullen de consulten ook worden gestart bij de lichtere zaken waarin geen OM-hoorzitting plaatsvindt, aldus de minister.

Informatie over gevolgen

De bedoeling van de kosteloze gesprekken is verdachten door een advocaat worden geïnformeerd over de OM-strafbeschikking en de gevolgen daarvan. Ook krijgt de verdachte van de advocaat informatie over de mogelijkheden van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top