Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Als je nog geen rechtsbijstandverzekering hebt, dan vraag je je misschien af of je er toch eentje nodig hebt. Iedereen weet dat juridische kosten erg snel erg hoog kunnen oplopen, dus het zou een financiële tegenvaller betekenen als je die ooit zou moeten betalen. Hoe een rechtsbijstandverzekering je hiervoor beschermt en wat het precies inhoudt, leggen we je uit in dit artikel.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering voor hulp bij juridische geschillen. In het geval van een conflict kan je verzekeringsmaatschappij een jurist inschakelen die jou helpt door je te vertellen wat je rechten en plichten zijn. Ook kan hij je kansen in de zaak inschatten en op basis daarvan adviseren om wel of niet de rechtszaal in te gaan. Met deze verzekering sta je dus sterker en worden de meeste juridische kosten gedekt. Let er wel op dat de dekkingen van de verschillende verzekeringen verschillen en dat dus niet iedere verzekering de kosten van alle soorten geschillen vergoedt.

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Veel mensen denken dat ze het prima redden zonder juridische hulp. Als je nooit in een situatie terecht bent gekomen waarin twee partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden, dan is het verleidelijk om te denken dat dit ook in de toekomst nooit zal gaan gebeuren. Je weet het echter nooit zeker. Overigens is een rechtsbijstandsverzekering niet alleen een uitkomst als je in de rechtszaal moet verschijnen. Ook in kleinere conflicten kan juridische hulp al van pas komen. Bijvoorbeeld wanneer je een botsing in de auto hebt gehad, en jullie het er niet over eens kunnen worden wiens schuld het was. Het is dan behoorlijk handig als je verzekeringsmaatschappij een jurist inschakelt zonder gigantisch hoge kosten. Zo sta je sterker.

De premie van een rechtsbijstandverzekering

De premie die je betaalt voor je verzekering zal afhangen van de dekking waarvoor je kiest. Zoals met alle verzekeringen geldt dat hoe beter de dekking is, hoe hoger de premie is. Bovendien hangen bij sommige verzekeraars de premies af van de postcode waar je woont. In sommige postcodes wordt gemiddeld gezien namelijk meer geclaimd dan in andere postcodes. Om je premie vooraf te berekenen kun je de website van de verzekeraar raadplegen.

Wachttijden

Vaak kan het lang duren om een rechtsbijstandverzekering aan te vragen. Daarnaast hebben de meeste rechtsbijstandverzekeringen een zogenaamde wachttijd en vind je niet gauw een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. Dit houdt in dat de verzekering niet direct ingaat, maar pas na een X aantal maanden. Houd ook rekening met het feit dat een rechtsbijstandverzekering niet gebruikt kan worden voor bestaande conflicten of conflicten die je al aan had zien komen. Zorg er dus voor dat je een dergelijke verzekering op tijd afsluit, want zo kun je eventuele hoge juridische kosten voorkomen.

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top