Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Verantwoord geld lenen valt of staat met de vraag of je de lening daadwerkelijk terug kunt betalen. Dit klinkt soms wat tegenstrijdig. Je leent immers geld omdat je het bedrag nu zelf niet hebt. Dit betekent echter niet dat je hier niet zelf voor had kunnen sparen. Bij een lening wil de kredietverstrekker er zeker van zijn dat je de lening op de lange termijn gewoon kunt terugbetalen. Inclusief de bijbehorende rente. Mede door de kredietcrisis van enkele jaren geleden hebben veel kredietverstrekkers hun regels met betrekking tot het afsluiten van een lening veel meer aangescherpt. Een kredietverstrekker is verplicht om een kredietcheck uit te voeren. Hiermee wordt onderzocht of jij de lasten van de lening kunt dragen en hierbij ook nog een comfortabel leven kunt hebben.

Delen:

Heb jij plannen om geld te lenen? Maar speelt de vraag: ‘hoe veel kan ik lenen?’, een steeds belangrijkere rol? In dit artikel vertellen we precies hoe een kredietcheck in zijn werk gaat en wat dit betekent voor jouw maximale leenbedrag.

Persoonlijke gegevens

De kredietverstrekker zal allereerst enkele persoonlijke gegevens vragen. Op basis van die gegevens kan het beoordelen in hoeverre jij in staat bent om de last van een lening te dragen en hoeveel je hierbij maximaal zou kunnen lenen. Dit hangt in elk geval van de volgende factoren af:

  • Alle inkomsten. Hierbij denk je aan loon, maar ook aan toeslagen en eventuele uitkeringen
  • De gezinssamenstelling
  • Woonlasten
  • Andere maandelijkse uitgaven (denk aan boodschappen, verzekeringen en dergelijke)
  • Mogelijke andere leningen die al lopen
  • Andere persoonlijke verplichtingen (denk aan het betalen van alimentatie)
  • Of er mogelijk een negatieve BKR-registratie is

Het is niet alleen belangrijk om alles zo zorgvuldig mogelijk door te geven, maar ook alvast slim om zelf te berekenen of het mogelijk is om de lasten te dragen. Zo word je niet onverwachts teleurgesteld en kan je alvast een goede inschatting maken van hetgeen wat mogelijk is.

Twijfel je zelf of je de maandelijkse lasten van een lening kunt betalen? Probeer dan (indien mogelijk) eerst iedere maand een x-bedrag weg te leggen. Lukt dit zonder je de levensstijl aan te passen? Dan zal je de lasten voor een lening ook kunnen dragen. Lukt dit niet? Dan is het afsluiten van een lening ook een minder goed idee, omdat het aflossen dan ook heel moeilijk wordt.

Denk ook aan de toekomst

Het is niet alleen verstandig om naar je huidige situatie te kijken, maar ook rekening te houden met de komst. Een lening sluit je doorgaans voor een langere periode af. In die periode kunnen er zich verschillende veranderingen voordoen. Veranderingen waar je nu misschien nog rekening mee had gehouden. Misschien raak je bijvoorbeeld bij een ongeval betrokken en word je daardoor binnen nu en vijf jaar arbeidsongeschikt verklaard. Misschien verlies je je baan of je partner. Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn voor jouw inkomsten. Als er een grote verandering plaatsvindt, kan je dan de lasten van een lening nog wel dragen?

Kun je die vraag niet positief beantwoorden? Dan is het wellicht slimmer om zelf al op een lager bedrag in te zetten.

Gebruik een online calculator

Wil je alvast een beetje een inschatting maken van het bedrag wat je kunt lenen? Er zijn online verschillende calculators te vinden die op basis van enkele gegevens een snelle berekening kunnen maken. Zo heb je al een beetje een beeld van het bedrag wat je straks kunt lenen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven