Hoge Raad doet minder uitspraken dan pre-corona

De Hoge Raad der Nederlanden lijkt zijn productie in de afgelopen jaren wat naar beneden te hebben geschroefd. Het aantal conclusies en arresten lag in 2022 lager dan het jaar daarvoor en beduidend lager dan in 2019 – voor covid.

Delen:

Jaarverslag Hoge Raad
HR-president Dineke de Groot in een begeleidende videoboodschap.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat de hoogste rechter in civiel, straf- en belastingrecht onlangs publiceerde. 2022 was voor het grootste deel een ‘normaal’ jaar; de laatste beperkende maatregelen vervielen in maart. “In 2022 kon de Hoge Raad, net als alle andere organisaties, de lockdowns vanwege de coronamaatregelen achter zich laten en – behoedzaam – het samen werken in een gebouw hervatten”, schrijven president Dineke de Groot, procureur-generaal Edwin Bleichrodt en directeur bedrijfsvoering Vera de Witte in hun voorwoord. Het jaarverslag over 2021 stond nog sterk in het teken van corona.

Lagere productie

Vorig jaar deed de cassatierechter 4.024 keer uitspraak. In 2021 lag dit aantal nog op 4.624. Wordt echter gekeken naar de cijfers van 2019 – voordat de pandemie uitbrak –, dan zit de huidige productie daar een flink eind vandaan. Toen ging het namelijk om 5.256 arresten. Ook het Parket was iets minder productief, met 1304 conclusies tegenover 1469 in 2021. Daar staat tegenover dat PG Bleichrodt twaalf keer een vordering tot cassatie in het belang der wet indiende, vijf méér dan in het voorafgaande jaar. Die betroffen onder meer verkeerd beëdigde raadsheren in Den Bosch (HR: hoeft niet opnieuw) en de veelbesproken procesafspraken (HR: moet kunnen, waarvan dankbaar wordt gebruikgemaakt).

Signaal

Gelijk gebleven is het aantal ‘signalen aan de wetgever’ dat werd afgegeven, in het kader van de wisselwerking tussen de staatsmachten. Sinds 2017 is dit een vast gebruik. Ook dit jaar waren er tien stuks arresten met een signaalfunctie, te categoriseren aan de hand van de thema’s constitutionele toetsing, uitleg en toepassing van wetgeving, de rechtsvormende taak en de rechtsbeschermende taak.

‘Kloppend hart’

Nieuw in het jaarverslag is het onderdeel ‘Een zaak van begin tot eind’, waarin aan de hand van interviews met medewerkers in de verschillende schakels de gang van een zaak wordt beschreven, van (onder meer) de documentaire informatievoorziening en de strafgriffie – naar eigen zeggen “het kloppend hart van de Hoge Raad” – langs het wetenschappelijk bureau en de PG tot de woordvoering (“Ik heb het medialandschap enorm zien veranderen”).

Het gehele Jaarverslag 2022 van de Hoge Raad is hier te raadplegen.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven