Hogere straffen voor poging tot moord op advocate

Het gerechtshof Den Haag heeft twee mannen voor de aanval op een advocate hogere straffen opgelegd dan de rechtbank: de een kreeg negen jaar, de ander negen jaar en tien maanden. Dat het een advocaat was die werd aangevallen is voor het hof een sterk strafverzwarende omstandigheid.

Delen:

Hogere straffen voor poging tot moord op advocate
Paleis van Justitie in Den Haag (foto: de Rechtspraak)

De advocate had eind september 2017 op haar kantoor in Zoetermeer een afspraak over een echtscheiding met iemand die zich als potentiële cliënt voordeed. Na een kort gesprek werd ze zonder aanleiding door hem met een stanleymes in haar hoofd gesneden. Ze raakte daarbij ernstig gewond aan haar gezicht en hoofd. Wat het motief was voor de steekpartij is nooit duidelijk geworden en degene die de aanval uitvoerde – vermoedelijk een minderjarige − is nooit gevonden.

PGP-telefoon

Wel werden twee mannen aangehouden die nauw betrokken waren bij de aanval. Een van hen nam via een criminele appgroep op een PGP-telefoon de opdracht om de advocaat te verminken. De mannen hebben de jongen die de aanval uitvoerde van Amsterdam naar het advocatenkantoor in Zoetermeer gebracht. Al hebben zij niet zelf gestoken, zij kunnen wel verantwoordelijk worden gehouden voor de levensgevaarlijke situatie waarin de advocate is terechtgekomen, aldus het hof in zijn arrest. Het snijden in het gezicht van de vrouw was zo gevaarlijk dat sprake is van een poging tot moord.

Kantoor failliet

Eerder legde de rechtbank Den Haag straffen op van acht jaar en acht jaar en drie maanden. Het hof vindt dat er aanleiding is voor hogere straffen; in het arrest noemt het hof een aantal omstandigheden die meewogen bij de strafmaat. Zo weet het slachtoffer nog steeds niet waarom de aanval plaatsvond. Het advocatenkantoor, dat zij samen met haar zus had, is failliet gegaan door de gevolgen van deze aanval. Het slachtoffer heeft haar carrière als advocaat beëindigd, is door een litteken in haar gezicht voor het leven getekend en kampt met gevoelens van angst.

Sterk strafverzwarend

Het feit dat het een advocaat is die is aangevallen is een sterk strafverzwarende omstandigheid voor het hof: “Voor een goed functionerende rechtsstaat is het van groot belang dat advocaten hun werk in vrijheid kunnen doen. Het hof is daarom van oordeel dat een langdurige vrijheidsbeneming in de rede ligt voor degenen die dat belang niet inzien en niet terugdeinzen voor het plegen van een aanval op een togadrager.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven