HvJ EU: Databankrechthebbende kan dedicated metazoekmachine verbieden

Delen:

Via de dedicated metazoekmachine www.gaspedaal.nl was het mogelijk verschillende websites / databanken met aanbod van tweedehands auto’s, waaronder www.autotrack.nl realtime te doorzoeken en kennis te nemen van het gecumuleerde zoekresultaat. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij niet meer de verschillende websites van tweedehands auto databanken behoeft te bezoeken en in één keer alle voor hem relevante zoekresultaten bij elkaar heeft. Het nadeel voor de exploitanten van die databanken is dat hun homepages met de daarop opgenomen reclames niet meer worden bezocht en dat zij daardoor inkomsten mislopen.

Een belangrijk aspect was dat gaspedaal.nl gebruikt maakt van de zoekmachines van de individuele autoaanbod-websites. Gaspedaal.nl heeft geen eigen zoekmachine die alle gegevens op de betreffende websites doorzoekt, maar geeft metazoekopdrachten aan de eigen zoekmachines van die websites.

Over die gang van zaken heeft het HvJ EU op 19 december 2013 geoordeeld dat deze is aan te merken als een vorm van ‘hergebruiken’ van de databank van een ander die door de databankrechthebbende kan worden verboden.

Het HvJEU kiest hiermee voor een ruime en functionele interpretatie van hergebruik van databanken, waarbij het niet terzake doet dat de databank niet (geheel of gedeeltelijk) wordt gekopieerd. Het enkele aanbieden van een real time meta-zoekmogelijkheid die in wezen dezelfde functionaliteiten biedt als het zoekformulier van de databank is al een vorm van hergebruik die de rechthebbende kan verbieden. Het Hof vergelijkt deze activiteit met het gekopieerd parasiterend concurrerend product. (ov. 48).

Het HvJ EU benadrukt dat zo’n dedicated metazoekmachine “overigens wezenlijk verschilt van een algemene, op een algoritme gebaseerde zoekmachine, zoals Google of Yahoo”. Met andere woorden: die zoekmachines mogen gewoon wel. (ov. 24).

Vindplaats: HvJ EU 19 december 2013, C‑202/12, IEF 13350, Innoweb/Wegener; Gaspedaal.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven