Interimmers: liefst pragmatisch, proactief en flexibel

Delen:

Interimmers: liefst pragmatisch, proactief en flexibel
Beeld: Depositphotos

In het bedrijfsleven, notariaat en de advocatuur neemt de vraag naar interim-juristen toe. Ook het aanbod van juridische interim-professionals groeit. Veel juristen kiezen eerder in hun loopbaan en om andere redenen voor werken op interim-basis dan enkele jaren geleden. Op grond waarvan maken juridische professionals hun keuze, en naar welke juristen zijn opdrachtgevers vooral op zoek? Drie recruiters vertellen erover in het nieuwe nummer van Mr., dat 5 juli verschijnt.

Thomas van Vliet
Thomas van Vliet (Robert Walters)
Alexander van Hussen
Alexander van Hussen (Brunel Legal)
Lucinda van Unen
Lucinda van Unen (DPA Professionals)

Niet alleen de vraag naar juridische professionals in vast dienstverband neemt toe, maar ook de vraag naar interim-juristen is in de laatste jaren duidelijk gestegen. Dat zeggen zowel Lucinda van Unen, business unit manager bij DPA Professionals – Legal, als Thomas van Vliet, senior consultant interim solutions – legal bij Robert Walters, en Alexander van Hussen, business unit manager bij Brunel Legal.

Zelf opleiden

Opdrachtgevers zijn om tal van redenen op zoek naar geschikte interim-juristen. Ze zijn onder meer nodig ter vervanging bij zwangerschapsverlof en om organisaties bij ‘piekbelasting’ te ondersteunen. Vooral naar ervaren juristen die het werk van vertrekkende advocaten en notarissen tijdelijk kunnen overnemen is steeds meer vraag. Van Hussen: “In deze krappe arbeidsmarkt is het moeilijk om snel een nieuwe ervaren kandidaat te vinden. Dit kan zo drie of vier maanden duren. Intussen gaan de zaken wel gewoon door. Dan kan een interim-jurist uitkomst bieden.” Ook in het bedrijfsleven worden om deze reden interim-juristen ingezet, maar er zijn ook andere redenen. Van Unen: “Bij financiële instellingen is het gebruikelijk dat legal counsels op short term assignment gaan naar een andere afdeling of een buitenlandse vestiging. Als het om een langere periode gaat, wordt er regelmatig voor gekozen om een interim-jurist in te zetten.” Volgens Van Vliet worden interim-juristen in het bedrijfsleven vooral ook ingeschakeld voor specifieke projecten. Zowel specialisten als generalisten worden gezocht. Van Vliet: “Organisaties zonder of met een kleine juridische afdeling willen meestal een breed inzetbare legal counsel. Multinationals hebben meestal een grote juridische ­afdeling, met verschillende afdelingen die zich richten op een specifieke expertise. Daarvoor zoeken ze vooral specialisten.” Vooral naar commercial legal counsels, die zich bezighouden met contractenrecht, en naar corporate counsels is volgens hem steeds meer vraag. Ook Van Unen merkt dat veel opdrachtgevers op zoek zijn naar interim-juristen met ervaring op het gebied van corporate, commercial contracting en banking and finance.

Daarnaast zien de drie recruitmentdeskundigen dat steeds meer opdrachtgevers geïnteresseerd zijn in juristen met expertise in compliance en privacywetgeving. Van Unen: “Diverse banken zijn onlangs in het nieuws geweest in verband met de controle op witwassen. Door dergelijke ontwikkelingen is er meer vraag naar interim-juristen met compliance-ervaring.” Verder is er volgens haar bij opdrachtgevers voortdurend vraag naar regulatory-juristen met ervaring op het gebied van specifieke wet- en regelgeving. Door het toenemende toezicht van de ECB en DNB zullen er volgens Van Unen in financiële instellingen ook in de toekomst projecten zijn waarbij juridische expertise vereist is, onder andere op het gebied van de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Europese beleggingsrichtlijn MiFID en de Europese verordening European Market Infrastructure Regulation (EMIR).

Ook volgens Van Hussen zijn sommige juristen extra moeilijk of zelfs helemaal niet te vinden, onder wie letselschadejuristen. “Brunel heeft er daarom voor gekozen om dergelijke specifieke juristen, maar bijvoorbeeld ook corporate counsels, zelf op te leiden. Daartoe hebben we verschillende leergangen ontwikkeld. Deze juristen moeten affiniteit hebben met een bepaald werkgebied, maar werkervaring is niet per se vereist. Ze leren on the job bij een opdrachtgever. Die heeft na dit leertraject voorrang bij het inschakelen van deze juristen. Maar als er geen wederzijdse klik is, kunnen de juristen ook elders aan het werk.”

Koudwatervrees

Veel juristen zijn niet actief op zoek naar een nieuwe baan en dat maakt het voor recruiters noodzakelijk om op allerlei manieren te proberen potentiële kandidaten te interesseren, bijvoorbeeld door ze uit te nodigen voor een oriënterend gesprek om de mogelijkheden te verkennen. Bij Brunel houden tal van consultants van het in het Amsterdamse hoofdkantoor gevestigde Talent Acquisition Center zich daarmee bezig. Niet alleen academici, maar ook hbo-juristen worden benaderd. Van Hussen: “Er is een zekere koudwatervrees bij opdrachtgevers om hbo-juristen in te zetten, terwijl zij vaak pragmatischer zijn dan academici, iets waaraan veel opdrachtgevers waarde hechten. Er zijn in bedrijven vaak allerlei werkzaamheden waarmee een hbo-jurist met plezier aan de slag gaat, waardoor academisch geschoolde juristen het meer specialistische werk kunnen doen dat zij meestal ambiëren.” Bedrijven vinden het volgens hem niet alleen belangrijk dat juristen inhoudelijk deskundig zijn, maar ze kijken vooral ook naar sociale vaardigheden. “Ze vinden het van belang dat een interim-jurist er heel snel voor kan zorgen dat hij in een bedrijf geaccepteerd wordt en de juridische kaders kan aangeven zonder zich rigide op te stellen.” Ook volgens Van Vliet geven opdrachtgevers de voorkeur aan pragmatische en proactieve juristen. Hij wijst daarbij ook op het groeiende belang van kennis van actuele ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van artificial intelligence. “Klanten geven nadrukkelijk de voorkeur aan kandidaten die behalve juridische kennis ook ervaring hebben opgedaan in het bedrijfsleven. Daarbij zien ze kennis van technologische ontwikkelingen als een meerwaarde. Veel bedrijven zijn aan het onderzoeken hoe ze daar vorm aan kunnen geven.”

DPA Professionals werkt met eigen interim legal counsels. “Het merendeel van onze medewerkers heeft bij de grote advocatenkantoren gewerkt en wordt via onze ­organisatie ingezet bij de top 500 van het bedrijfsleven”, vertelt Van Unen. “Bij de selectie van onze interim-medewerkers kijken we naar ervaring, ambitie, flexibiliteit en sociale vaardigheden en beoordelen we in hoeverre zij pragmatisch ingesteld zijn. Daarnaast kijken we of ze erin geïnteresseerd zijn om zich breed te ontwikkelen. Verder is het essentieel dat interim legal counsels in staat zijn om zich nieuwe rechtsgebieden eigen te maken.”

Steile leercurve

Niet alleen de vraag naar interim-juristen neemt toe, maar ook het aanbod lijkt volgens Van Unen, Van Vliet en Van Hussen te groeien. Juristen besluiten volgens hen op jongere leeftijd en eerder in hun carrière om als interim-jurist te werken dan enkele jaren geleden. “Veel professionals kiezen er tussen hun dertigste en vijfendertigste voor om zelfstandig aan de slag te gaan”, zegt Van Vliet. “In 2018 zagen we dat bijna de helft van de startende interim-juristen in die leeftijdscategorie viel. De meesten hebben dan vijf tot negen jaar ervaring.”

De door DPA Professionals geselecteerde juristen zijn over het algemeen tussen de 28 en 35 jaar, aldus Van Unen. “Een paar jaar geleden zetten de meeste juristen pas op latere leeftijd de stap naar interim-werk, maar in deze goede arbeidsmarkt durven sommige kandidaten hun baan al op te zeggen zonder dat ze de zekerheid hebben van een nieuwe baan. De keuze om na een aantal jaar voor een advocatenkantoor te hebben gewerkt eerst op sabbatical te gaan is niet meer uitzonderlijk. Ze gaan ervan uit dat er wel weer nieuw werk op hun pad komt.” Van Vliet ziet hetzelfde, maar zegt ook: “Sommige juristen zijn risicomijdend. Ze willen hun vaste baan dan ook niet opzeggen voordat ze zeker zijn van een interim-opdracht. Dat kan in deze snel bewegende interim-markt lastig zijn, want de opzegtermijn waaraan ze zich bij hun werkgever moeten houden zien veel opdrachtgevers als belemmering. Ze kiezen dan al snel voor een ander.”

Veel juristen die op interim-basis gaan werken kiezen volgens hem vooral voor flexibiliteit. “Bij de heel ervaren juristen, onder wie general counsels die jarenlang in een bestuur van een organisatie hebben gewerkt, zie je vaak dat ze een nieuwe uitdaging zoeken. Aangezien functies in vast dienstverband voor hen niet voor het oprapen liggen, kiezen ze voor interim-werk. Dat is vaak een logische keuze, want ze beschikken meestal over een groot netwerk en veel business kennis en vinden daardoor snel hun weg binnen een nieuwe organisatie. Sommigen gaan parttime werken en bedienen daarnaast op interim-basis enkele klanten. Anderen gaan fulltime als interim-jurist aan het werk.” Volgens Van Hussen is het voor de huidige generatie werknemers vanzelfsprekender om verschillende banen of opdrachten naast elkaar te doen. Interim-werk sluit daarbij goed aan. “Naast hun juridische werk werken ze bijvoorbeeld als fotograaf of tekstschrijver.”

Waar juristen enkele jaren geleden door onder meer reorganisatie of gebrek aan doorgroeimogelijkheden min of meer gedwongen als interim-jurist gingen werken, kiezen ze hier volgens de drie recruiters nu vaak bewust voor. Een betere balans tussen werk en privéleven is daarbij volgens Van Hussen voor veel juristen een belangrijke reden. Van Unen ziet dat ook, maar de wens om zich breed te ontwikkelen is volgens haar eveneens voor veel juristen de aanleiding om voor interim-opdrachten te kiezen. “Als interim-jurist leer je bij elke opdrachtgever weer iets nieuws. Dat zorgt voor een steilere leercurve dan wanneer iemand jarenlang voor dezelfde werkgever werkt. In het bedrijfsleven worden juristen vaak al in een eerder stadium ingeschakeld dan in de advocatuur. Ook dat spreekt veel mensen aan en is voor advocaten vaak een reden voor een overstap. Daarnaast speelt de diversiteit in werkzaamheden en opdrachtgevers een belangrijke rol. Met het legaal jobhoppen via DPA Professionals geef je in een paar jaar een flinke boost aan je carrière.”

Planning

Omdat er in deze krappe arbeidsmarkt voor goede juridische professionals veel te kiezen is, moeten werkgevers voor zover dat kan anticiperen op mogelijke ontwikkelingen, zoals nieuwe wet- en regelgeving, zeggen Van Hussen, Van Unen en Van Vliet. Van Unen: “Sommige general counsels maken uitgebreide jaarplanningen en hebben daarbij ook aandacht voor nieuwe wet- en regelgeving die gevolgen kan hebben voor de organisatie. Toch komt het maar zelden voor dat ons gevraagd wordt om kandidaten over enkele maanden te leveren. Meestal is iemand per direct nodig. Organisaties hadden bijvoorbeeld verwacht dat ze het werk zelf aan konden, maar dan wordt zo’n project toch groter en groter en is er extra juridische ondersteuning nodig.” Ook Van Vliet denkt dat bij de interne planning nog veel te winnen is. “In geval van zwangerschapsverlof zien we dat steeds meer opdrachtgevers tijdig bij ons aankloppen, maar bij veel projecten zou meer vooruit gedacht kunnen worden. Ik adviseer opdrachtgevers daarom vaak om al met enkele mogelijk interessante kandidaten oriënterend te spreken over hun wensen en ervaring. Dan weet je al of iemand een generalist of specialist is en wat voor persoon hij is. Zodra dan echt een jurist nodig is, volstaat vaak een kort gesprek en kan iemand snel aan de slag.”

Budget

Volgens de drie recruiters doen organisaties er ook verstandig aan om voorafgaand aan een gesprek met een kandidaat precies te weten welk budget voor de interim-jurist beschikbaar is. Van Hussen: “Met regelmaat maak ik mee dat een procedure zo goed als rond is en dat dan blijkt dat de opdrachtgever de financiële vergoeding niet rond krijgt.” Volgens hem is ook niet elke organisatie zich bewust van het belang van de candidate journey, oftewel ‘de reis’ die kandidaten maken voordat ze besluiten in een organisatie aan het werk te gaan. “Als iemand na een leuk gesprek lang moet wachten op een reactie, zal dat de indruk die hij van deze organisatie heeft zeker beïnvloeden. In deze krappe arbeidsmarkt is de kans groot dat hij dan voor een bedrijf kiest dat wel snel handelt.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven