Inzet krijgsmacht: meer uitleggen dan Grondwet eist

Delen:

Beeld bij Grondwet krijgsmachtBij het inzetten van de krijgsmacht moet de regering zich niet beperken tot de grondwettelijke informatieplicht, maar ook uitleggen wat er moet gebeuren nadat een vredesmissie is beëindigd. Dat was de grote lijn van het debat ‘De inzet van de krijgsmacht in de internationale rechtsstaat’ tijdens de Nacht van de Rechtsstaat vrijdag 27 november in Felix Meritis in Amsterdam.

Artikel 100 van de Grondwet schrijft voor dat de regering het parlement vooraf inlichtingen verschaft over het inzetten van de krijgsmacht ter bevordering of handhaving van de internationale rechtsorde. “Maar het leveren van die bijdrage aan de internationale rechtsorde heeft alleen zin als je ook serieus nadenkt over wat je doet na het conflict,” zei voormalige justitieminister Ernst Hirsch Ballin, die hoogleraar is aan de juridische faculteiten van de Universiteit Tilburg en de UvA. Hij verwees onder meer naar het Marshallplan waarmee de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog de berooide Europese economieën stimuleerden. Na de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 ontbrak een goed plan.

“De regering moet met een breder verhaal komen,” stelde Hirsch Ballin. Hij kreeg daarvoor steun van directeur Jan Gruiters van Pax Christi, die de artikel 100-briefings door het kabinet vaag en pretentieus noemde. VVD-Kamerlid Han ten Broeke ging daar niet in mee. Hij omschreef zichzelf als een ‘artikel 100-purist’ die zich dus houdt aan de nauwe wettelijke omschrijving. Ten Broeke wees er ook op dat er maar weinig regeringen zijn die hun parlement zo zorgvuldig informeren over de inzet van de krijgsmacht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven