Juristen kiezen steeds vaker voor opdracht in de publieke sector

Voorheen stonden interim juristen te trappelen om bij gerenommeerde en grote kantoren aan de slag te gaan, maar daar is nu verandering in gekomen. Werken in de publieke sector wordt steeds populairder onder interim juristen, signaleert Ruben Adneij, recruitment consultant legal bij Robert Walters. "Veel juristen laten een vaste aanstelling bij een commerciële partij achter zich om te gaan interimmen bij een gemeente of zorginstelling." Adneij vertelt meer over deze ontwikkeling.

Delen:

foto: Depositphotos

De publieke sector is al langere tijd in trek onder juridische professionals, vooral vanwege de steeds belangrijker wordende werk-privébalans. “Een 60-urige werkweek is geen vanzelfsprekendheid meer als je een masteropleiding in de rechten hebt afgerond. Veel juridische professionals kiezen liever voor een 36-urige werkweek en een prima salaris, dan voor extreem hoge werkdruk waar een riant salaris tegenover staat”, aldus Adneij. Daarnaast willen juristen maatschappelijke invloed uitoefenen, zegt Adneij. “Werknemers willen niet alleen bezig zijn met nieuwe business genereren en winst maken. Ze willen iets betekenen voor hun gemeente of de burger.” Tel daarbij op dat de publieke sector aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden biedt, bijvoorbeeld veel vakantiedagen.  

Groeiende vraag naar juristen  

Aan werk geen gebrek voor die juristen die aan de publieke sector willen proeven. Dit komt mede dankzij de toename van wet- en regelgeving, die ervoor zorgt dat er veel nieuwe projecten opgezet moeten worden. “Daarnaast zie je dat de precieze taken van juristen in de publieke sector afhangen van maatschappelijke gebeurtenissen. Als er woningnood is, zijn er bijvoorbeeld veel juristen Bouwrecht nodig.” Juristen hoeven dus nooit te vrezen voor hun baan, hoe de economie er ook voor staat. “Bij de overheid is er altijd behoefte aan juristen. Het is zelfs zo dat er meer juristen nodig zijn in economisch roerige tijden, omdat er juist dan van alles geregeld moet worden”, licht Adneij toe. Waar commerciële bedrijven pas op de plaats maken bij een crisis, gaan de juridische werkzaamheden binnen de publieke sector minstens zo hard door. 

De opkomst van interim 

“Traditioneel gezien hebben publieke organisaties vooral vaste mensen in dienst, met daaromheen een flexibele schil aan interimmers”, zegt Adneij. Maar het aantal vacatures in de sector stijgt explosief en vaste medewerkers zijn moeilijk te vinden. “Daarom is de vraag naar interim juristen sterk gestegen.”

Terechte populariteit 

De juridische interim opdrachten die hierdoor ontstaan worden ook steeds vaker ingevuld door juristen die voorheen in vaste dienst werkten. “Dat is niet gek”, vindt Adneij. “Als interimmer heb je ontzettend veel vrijheid om je werk in te delen op een manier die jij fijn vindt. Je wordt ingevlogen voor een bepaald project, waar je je volledig op kunt focussen. Je hoeft je niet bezig te houden met het reilen en zeilen van een team. Hierdoor kun je als interimmer een opdracht van 24 uur en een opdracht van 16 uur prima naast elkaar uitvoeren. Je hebt het zelf in handen”, legt Adneij uit. “Als je eerst een paar maanden voor het ministerie wilt werken en daarna een paar maanden voor een gemeente, dan kan dat. En als je even twee maanden niks wil doen, kan dat ook.” Daarnaast heb je een steile leercurve. “Je ontdekt snel hoe het eraan toegaat bij verschillende opdrachtgevers, wat voor afwisseling zorgt in je werk”, aldus Adneij. “Er zijn meer dan genoeg interim opdrachten, en na drie tot vijf jaar werkervaring kun je er al genoeg binnen halen. Er zijn zo’n vierhonderd gemeentes in Nederland en nog veel meer andere publieke organisaties, dus mogelijkheden te over.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven