‘Kabinet helpt rechtbanken uit de geldnood’

Delen:

Sander Dekker
Sander Dekker. Foto: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De 40 miljoen euro die de rechterlijke macht volgend jaar tekort komt, legt het kabinet bij. De rechtbanken hoeven daardoor volgend jaar nog niet te bezuinigen, zeggen Haagse bronnen aan het ANP.

Het tekort  is het gevolg van het mislukte digitaliseringsproject KEI en de verdere afname van het aantal rechtszaken in vrijwel alle rechtsgebieden . Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zei tot dusver dat de magistraten zelf maar een oplossing moesten vinden. Rechters en officieren van justitie deden in de aanloop naar Prinsjesdag nog een ultiem beroep op Dekker omdat “de rechtspraak als pijler onder de democratische rechtsstaat dreigt te worden uitgehold”.

Dekker wil niet bevestigen dat hij de rechtbanken uit de brand helpt. Wel laat hij weten dat hij de zorgen van de rechters en officieren van justitie herkent. Het is belangrijk dat de rechtspraak zelf onderzoekt hoe de tegenvallers in de toekomst kunnen worden opgevangen, zegt de minister.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven