Krapte op de juridische arbeidsmarkt voor juniors en mediors door groeiende vraag vanuit bedrijfsleven

Het aantal juridische vacatures lag in het laatste kwartaal van 2020 op het hoogste niveau sinds het uitbreken van de coronacrisis. Vooral juniors en mediors worden veel gevraagd, niet alleen binnen de advocatuur maar ook steeds meer binnen het bedrijfsleven. Daardoor kan deze groep in 2021 inzetten op een hoger salaris, blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey van recruitmentorganisatie Robert Walters.

Delen:

Krapte op de juridische arbeidsmarkt voor juniors en mediors door groeiende vraag vanuit bedrijfsleven

Het aantal vacatures voor juridisch personeel groeide in het laatste kwartaal van 2020 met ruim 17 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, naar 2.600. Dat was het hoogste aantal juridische vacatures in 2020. In het eerste kwartaal van vorig jaar stonden er 2.454 vacatures open.*

Krapte door vraag naar juniors en mediors 

Een van de aanjagers van deze stijging is de groeiende vraag naar juniors en mediors binnen het bedrijfsleven, vertelt legal recruimtent consultant Joyce Toeset: “Dat er binnen de advocatuur en het notariaat grote vraag is naar deze groep professionals is geen verrassing. Maar dat deze vraag nu ook binnen het bedrijfsleven zo sterk aantrekt, dat is iets wat we tot op heden niet hebben ervaren.”

De stijgende vraag naar juniors en mediors zorgt voor tekorten op de arbeidsmarkt rondom deze groep professionals. Toeset: “Juristen zijn over het algemeen risicomijdend en kiezen er in deze tijd vaker voor om te blijven zitten waar ze zitten. Daarbovenop was er de laatste jaren weinig instroom. Die combinatie zorgt ervoor dat vraag en aanbod niet in balans zijn.”

Salarissen junior- en mediorjuristen stijgen in 2021

Volgens Toeset spelen twee factoren een voorname rol bij de groeiende vraag vanuit het bedrijfsleven. Enerzijds is het belang van een goede legalafdeling alleen maar groter geworden door de coronacrisis, omdat deze afdeling zich bezighoudt met zaken als contractmanagement, het mitigeren van bedrijfsrisico’s en het voorbereiden van herstructureringen. Anderzijds speelt ook het financiële plaatje mee. Toeset: “Juniors en mediors zijn natuurlijk goedkoper dan seniors.”

Door de krapte op de arbeidsmarkt voorziet Toeset in 2021 een stijging in de salarissen. “Junior- en mediorjuristen hebben dit jaar de keuze uit diverse aanbiedingen en kunnen daarom om een hogere beloning vragen, al dan niet in combinatie met betere secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Seniors

Op seniorniveau was er in 2020 maar weinig beweging op de juridische arbeidsmarkt vanwege een gebrek aan managementvacatures. Er waren minder beursgangen en er werden minder bedrijven van formaat opgericht. Op general counsel niveau kwamen er door de gevolgen van de pandemie weinig uitbreidingsposities bij, terwijl de groep die al zo’n functie bekleedde op zijn plek bleef zitten. De salarissen voor seniorjuristen blijven in 2021 gelijk, omdat er in dit segment geen krapte is op de arbeidsmarkt. 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven