Legal Valley Jaarcongres ‘Nood maakt wet: recht in tijden van crisis’

De Nederlandse spelregels in crisissituaties zijn niet langer houdbaar. Ons crisisrecht snakt naar herziening. Waarom is herziening zo urgent geworden? En wat moet er echt anders? Over deze vragen gaat het jaarcongres van de Stichting Legal Valley op dinsdagmiddag 19 april in het sportcentrum Papendal te Arnhem.

Delen:

De coronacrisis noodzaakte de overheid tot de inzet van noodrecht. Al snel werd duidelijk dat het bestaande noodrechtelijk kader niet op een crisis als deze is toegerust. Nu de coronacrisis grotendeels achter ons lijkt te liggen, is het zaak vooruit te kijken. Hoe kan het recht een toekomstige crisis beter te lijf gaan? Hoe verzekeren wij daarbij een effectieve uitoefening van grondrechten? En wie beslist over de inhoud van noodmaatregelen?
Legal Valley organiseert op dinsdag 19 april het jaarcongres ‘Nood maakt wet: recht in tijden van crisis’.
In de anderhalf uur durende bijeenkomst kijken we terug naar de Covid 19-crisis maar vooral ook vooruit. Welke andere bedreigingen zien we die de Nederlandse samenleving opnieuw kunnen ontwrichten? En wat moeten we nu regelen om straks noodmaatregelen op een legitieme, verantwoorde en effectieve wijze in te zetten?
Over deze vragen praat Rens de Jong met de volgende gasten:

  • Thom de Graaf (vicepresident van de Raad van State)
  • Adriaan Wierenga (noodrecht specialist, Rijksuniversiteit Groningen)
  • Jos Vink (rechter en onderzoeker aan de Nederlandse Defensie Academie)
  • Ingrid Leijten (hoogleraar Nederlands en Europees Constitutioneel recht, Tilburg University)
  • Rian de Jong (universitair hoofddocent staatsrecht, Radboud Universiteit)
  • Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman)
  • Joris Backer (lid Eerste Kamer voor D66)
  • Max Daniel (voormalig hoofd Operatiën Nationale Politie)

Het congres vindt plaats op dinsdag 19 april van 15.30 uur (inloop 15.00 uur) tot 17.00 uur in Hotel Papendal te Arnhem. Deelname aan het congres is gratis en is zowel fysiek als digitaal mogelijk.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven