Advocatenkantoor organiseert ludiek ‘Top Gun’-evenement in Tuschinski

Een stoere actiefilm over een Nederlands boetiekadvocatenkantoor: het overkomt Maverick Advocaten met de internationale kaskraker 'Top Gun: Maverick'. Het kantoor organiseerde een besloten vertoning van de film in het Koninklijk Theater Tuschinski te Amsterdam.

Delen:

Maverick helm + tekst (1) (1)-c53a3c17

… de film gaat natuurlijk niet écht over het Amsterdamse mededingingsrechtkantoor. Top Gun: Maverick is een vervolg op de originele klassieker Top Gun uit 1986. Tom Cruise, een dagje ouder inmiddels, schittert weer op het doek als Captain Pete ‘Maverick’ Mitchell.

Stunt

Voor Maverick Advocaten was de film over hun naamgenoot niettemin de uitgelezen kans voor een stunt. Voor een besloten vertoning van de film, waarvoor alle medewerkers en zakenrelaties waren uitgenodigd, werd de grote zaal afgehuurd van de Pathébioscoop in het Koninklijk Theater Tuschinski. Daar nam zo’n 350 à 400 man in de stoelen plaats.

Bij aankomst troffen de bezoekers tot hun verrassing een authentiek draaiorgel aan, waarbij advocaat-partners Diederik Schrijvershof en Martijn van de Hel stonden te collecteren met rammelende centenbakjes. In het voorstukje dat voorafgaand aan de daadwerkelijke film werd afgespeeld, kwam de aap uit de mouw: de heren zouden de gehele actie hebben bekostigd met de opbrengsten van het draaiorgel.

Team Maverick draaiorgel Tuschinski-f43ae8e9
Het team van Maverick. Rechts naast orgel, met zonnebril: Martijn van de Hel

Symboliek

Daarnaast kwam een quote over de film van hoofdrolspeler Cruise groot in beeld: “It’s a film about competition, it’s about teammenship, it’s a journey of a character that is a ‘Maverick’. And he is outside the box, but in the box, do you know what I mean? He is someone who challenges authority and can’t help himself.” Een citaat waarin het kantoor zich zegt te herkennen.

‘Maverick’ (uitblinker) is een belangrijke term in het mededingingsrecht. In die context is een maverick een partij die niet per se groot is, maar door haar propositie wel belangrijk is voor de concurrentie op een bepaalde markt. “Dit is ook de positie die Maverick voor zichzelf ziet op de markt voor juridische dienstverlening op het gebied van het mededinging, marktregulering en aanbestedingsrecht”, is te lezen op de site.

Vliegtuigen boven Zuidas

Aan Mr. vertelt Martijn van de Hel, advocaat bij Maverick, hoe hij en zijn collega’s al sinds de oprichting geconfronteerd worden met de Top Gun-connotatie. Men werd er dermate vaak door buitenstaanders op gewezen, dat ze besloten om het te omarmen. In 2016 leidde dit al tot een spektakelstuk: toen het kantoor verhuisde, vlogen drie reclamevliegtuigjes tien rondjes over de Zuidas met de teksten “Maverick requesting flyby” (een verwijzing naar de originele Top Gun), “We zijn verhuisd” en “Ga naar maverick-law.com”.

Grappen en grollen

Voor een ludieke actie kun je het kantoor wel om een opdracht sturen. Een klein sneertje naar de Autoriteit Consument en Markt, waar de mededingingsrechtjuristen veel mee te maken hebben, wordt daarbij niet geschuwd. Met kerst 2020 werd een deepfake gedeeld waarin Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, advocaten opriep om het belang van hun cliënten voortaan minder centraal te stellen. Een jaar later werd in scène gezet hoe Sinterklaas en de Kerstman door de ACM aan een streng verhoor werden onderworpen over het ‘verdelen van de markt’.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven