Maximaal twee strafrechtadvocaten toelaten bij gedetineerden in EBI

Maximaal twee strafrechtadvocaten. Zoveel mogen gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) er in de toekomst krijgen. De Tweede Kamer heeft een motie met die strekking aangenomen.

Delen:

Maximaal twee strafrechtadvocaten toelaten bij gedetineerden in EBI - Mr. online
Foto: Depositphotos

De motie was ingediend door VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. Aanleiding van de motie was dat ‘een veelheid van advocaten’ de EBI in Vught, maar ook Afdelingen Intensief Toezicht (ATI) bezoekt om daar criminele kopstukken bij te staan. Een daarvan is Ridouan Taghi, die in Vught vastzit. Al die advocaten, die kunnen best wel eens worden ingezet om boodschappen over te brengen van de ene naar de andere criminele partij. Dat wil Ellian, zelf oud-advocaat, voorkomen.

Véél advocaten is niet nodig en kan zelfs wettelijk worden beperkt, stelt hij. In zijn motie verwijst Ellian naar rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat heeft overwogen dat het recht op het kiezen van een eigen advocaat niet absoluut is en mag worden beperkt in het belang van de rechtspleging. Het toestaan van maximaal twee advocaten voor straf- en daaraan gerelateerde zaken (zoals detentie) doet geen afbreuk aan het recht op rechtsbijstand of het recht op vrije advocaatkeuze. Verder betoogt Ellian dat in de gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten en de huisregels van de penitentiaire inrichtingen een maximum van twee kan worden opgenomen.

Op Twitter regende het klachten hierover. “Dossiers van EBI-verdachten zijn ontzettend groot. Dat kun je niet met twee advocaten doen. Daar is een heel team voor nodig”, aldus een rechtenstudent. “Het heeft geen enkele relatie tot de feiten, ondermijnt de rechtsstaat en schendt zowel het EVRM als het Handvest”, meent een universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Strafrechtadvocaat Juriaan de Vries: “Ellian laat weer eens zien dat ie er met name voor de bühne staat en in ieder geval te veel op schoot zit bij bepaalde betrokkenen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven