Mbo’ers zijn straks studenten: de voor- en tegenargumenten op een rijtje

Delen:

beeld: Depositphotos

Het kan je bijna niet ontgaan zijn; de discussie over of mbo’ers student moeten gaan heten of niet. De kogel is inmiddels door de kerk, en vanaf het studiejaar 2020-2021 zijn mbo’ers officieel studenten. Hoe komt het dat deze discussie is opgelaaid? Wat zijn de voors en tegens? En misschien wel belangrijker, wat betekent dit voor de juridische mbo studenten?

Deelnemers
Mbo’ers zijn op dit moment volgens de wet ‘deelnemers’. Doordat zij officieel geen studenten genoemd worden, ondervinden zij een aantal nadelen. De Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) pleit er al een lange tijd voor om mbo’ers ook studenten te noemen. Maar wat voor nadelen ondervinden mbo’ers nu eigenlijk doordat zij niet officieel ‘studenten’ genoemd worden?

Activiteiten
Ten eerste moet je bij veel studentenkroegen je collegekaart laten zien. Mensen die hbo of wo studeren kunnen zo doorlopen, maar mbo’ers komen niet binnen. Daarnaast krijgen mbo’ers vaak geen studentenkorting. In bijna elke grote studentenstad wordt wel een introductieweek gegeven voorafgaand aan het nieuwe collegejaar. Helaas zijn mbo’ers vaak ook niet welkom bij deze introductieweken. Bij studentensportcentra kunnen mbo’ers geen lid worden, terwijl dit vaak een goedkope manier is voor studenten om te kunnen sporten.

Het financiële plaatje
Er zijn ook minder lovende geluiden over het feit dat mbo’ers officieel studenten worden. De woordvoerder van ACLO geeft aan dat mbo’ers vaak niet welkom zijn in een studentensportcentrum omdat universiteiten en hogescholen de complexen betalen, en ROC’s vaak niet mee doen. Daarnaast mogen studentenkroegen zelf beslissen wie ze naar binnen laten. De introductieweek wordt georganiseerd in samenwerking met de universiteiten en hogescholen en scholen voor het mbo kiezen er vaak voor om zelf introductiedagen te organiseren. Studieverenigingen zijn vaak ook alleen voor hbo en wo studenten.

Discriminatie?
Is dit eigenlijk wel toegestaan? Is er dan geen sprake van discriminatie? Het is volgens onze wet niet verboden om te discrimineren of onderscheid te maken op grond van opleidingsniveau. Kroegeigenaren die mbo’ers niet toelaten, sportcentra die de toegang aan mbo’ers weigeren en de organisatoren van introductieweken waaraan mbo’ers niet kunnen deelnemen zijn dus niet in overtreding van de wet.

Stel je open!
Inmiddels is besloten dat mbo’ers officieel studenten worden. Minister Van Engelshoven roept op om studentenverenigingen open te stellen voor mbo’ers. Uit een onderzoek van NOS op 3 waarbij 18 studentenverenigingen zijn benaderd, bleek dat geen een vereniging bereid was om het beleid aan te passen. Een aantal laten slechts weten erover na te willen denken. De vraag die rijst is of deze nieuwe wet wel gaat werken.

Live law to the fullest
Wat betekent dit nu eigenlijk voor de mensen die een juridische mbo-opleiding volgen? In de praktijk blijkt vaak dat bij rechtenstudies netwerken heel erg belangrijk is. En waar doen we dat? Juist, in studentenkroegen, sportcentra en studieverenigingen. Deze kans wordt mensen die een juridische mbo-studie volgen dus ontzegt. De vraag is echter of het officieel benoemen van mbo’ers tot studenten wel de oplossing is. De geluiden uit de praktijk doen al vaag vermoeden dat het zomaar eens zou kunnen dat mbo’ers over twee jaar nog steeds niet bij de studentenkroegen en studentensportcentra naar binnen kunnen. Eén ding is zeker; ik zal over twee jaar in ieder geval met veel plezier in mijn studentenkroegje staan wachten op de mbo-studenten!

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven