Nathalie van Woerkom (AKD) over verkoop Lucardi

Delen:

Dealmaker van de week is Nathalie van Woerkom, adviseur van de Zweedse Retailer Ur & Penn. Investeerder Mentha Capital neemt een meerderheidsbelang in de Nederlandse juweliersketen Lucardi over van Ur & Penn. Het in 1985 opgerichte Lucardi heeft meer dan 100 filialen en biedt klanten een breed assortiment van gouden en zilveren sieraden, horloges en andere accessoires. Mentha is ervan overtuigd dat Lucardi in staat is om haar nichepositie in de snel veranderende retailmarkt verder te versterken en uit te breiden.

Nathalie van Woerkom, dealmaker voor AKD: “Met uitzondering van een aantal internationale en mededingingsrechtelijke aspecten was de deal vanuit juridisch oogpunt goed te overzien. We beleven een druk jaar en de laatste tijd hebben wij veel deals in de retail branche begeleid, zoals onder meer de verkoop van een belang in Travelbags aan RTL en de verkoop van Kamera Express aan Vendis. Ik verwacht persoonlijk dat de drukte nog wel even zal aanhouden. Mede door de lage rente is er nog steeds veel geld in de markt en investeringsmaatschappijen zijn doorlopend op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Wel is het zo dat we naast een veelheid aan succesvolle transacties afgelopen jaar toch ook hebben gezien dat onderhandelingen werden afgebroken of de transactie werd uitgesteld. Wellicht is dit een indicatie dat de vraag en het aanbod niet volledig op elkaar zijn afgestemd en dat de verwachtingen over en weer soms toch wat te hooggespannen zijn.

Bij de verkoop van Lucardi aan Mentha Capital ging het om een aandelentransactie waarbij grootaandeelhouder en mede-eigenaar van Ur & Penn, Ayad Al Saffar, als adviseur en minderheidsaandeelhouder bij Lucardi betrokken blijft. Omdat partijen met elkaar verder gaan was het aan zowel de verkopers- als koperszijde van belang om de transactie zodanig vorm te geven dat de uitkomst voor iedereen bevredigend zou zijn. In dat laatste zijn we goed geslaagd. We hebben Ur & Penn in het verleden bij een andere transactie begeleid en onderhouden al langere tijd contact. Ditmaal benaderde Oaklins ons met het verzoek om Ur & Penn bij te staan. Of er cultuurverschillen tussen Nederland en Zweden zijn? Ongetwijfeld, maar wat ons betreft springt vooral de prettige samenwerking in het oog. We werken regelmatig samen met Zweden en deze deal bevestigt in onze beleving opnieuw dat Nederlanders en Zweden op zakelijk gebied een goede match zijn. Het moment van signing was bijzonder. Er is gedurende een aantal weken toch wel stevig onderhandeld en op een bepaald moment was voor alle partijen duidelijk dat er een omslagpunt moest komen. Onze cliënt is vervolgens voor een aantal dagen uit Zweden overgekomen en nadat we met zijn allen tot ’s avonds laat rond de tafel hebben gezeten was het ondertekenen van de koopovereenkomst een mooi moment.”

Adviseurs Mentha Capital: deBreij (Gaston Freijser, Robert Vodegel), Sincerius (Joost Siemensma, Sander Boogaard, Jan van Angelen), Amstone (Wendela van der Rijt, Lonneke van Moorselaar)

Adviseurs Ur & Penn: AKD (Nathalie van Woerkom, Rosanne Vlasveld, Selma Baouch, Robert Jean Kloprogge), Oaklins (Frederik van der Schoot, Casper Oude Essink, Silke Kranz)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven