NBD Biblion neemt Bookarang over

NBD Biblion, dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland, neemt Bookarang over, een technologisch bedrijf op het gebied van literatuuranalyse en inhoudelijke boekaanbevelingen. Door de overname verwacht NBD Biblion flink te kunnen innoveren op het gebied van onder andere analyse, metadatering en ontsluiting van boeken.

Delen:

NBD Biblion neemt Bookarang over
Geert de Nijs

Adviseurs NBD Biblion: Ploum (Geert de Nijs, Nina Witt, Anamika Wilbrink, Bo Leeuwestein, Sophie de Clercq), IMAP Netherlands (Guillaume Petit, Tjalie Steenbergen)

Adviseurs Bookarang: FMIS Legal Services (Youri van ’t Hul), Stepstone Corporate Finance (Ruud van Hoek)

Geert de Nijs, dealmaker voor Ploum: “NBD Biblion heeft nog niet heel veel ervaring met acquisities. Deel van het werk was daarom ook het management meenemen in het proces en het toelichten en samen onze gedachten vormen over bepaalde risico’s. En dat blijft voor mij toch het leukste: echt kunnen meedenken, ook vanuit strategisch perspectief, en samen met cliënt tot een optimale positiebepaling en optimaal resultaat komen. Bijzonder is ook nog dat deze transactie is begeleid door de next generation van Ploum: de meest senior betrokken persoon is senior associate. Een mooi gevolg van de groei, vernieuwing en verjonging bij Ploum.
Vanwege onze ervaring met IT-deals was de deal juridisch goed te overzien. De coronapandemie had uiteraard invloed, zowel op het proces als op de voorwaarden. Daarnaast was sprake van een 100% verkoop maar blijven de founders wel op andere wijze verbonden aan Bookarang, wat altijd wel leidt tot een bijzondere dynamiek. Omdat Bookarang feitelijk een start-up is met weinig transactie-ervaring kwam hier en daar nog een verrassing op. Gelukkig zaten zowel principalen als adviseurs pragmatisch in de wedstrijd, zodat deze plooitjes snel werden gladgestreken. Overigens is een exitproces voor founders logischerwijs altijd emotioneel. Dat maakt een transactieproces ook zo leuk: naast de financiële en juridische kant zijn er ook altijd emoties waarmee je moet dealen en helpt het als je als adviseur ook wat inlevingsvermogen hebt voor de ‘andere kant’. Doordat partijen elkaar al eerder kenden verliepen de gesprekken in goede sfeer, waarbij uiteraard beide partijen hun standpunten met verve verdedigden en er hier en daar scherp is onderhandeld. Bijzonder is dan altijd dat eerdere piketpaaltjes in de pressurecooker toch nog wat verder kunnen verschuiven, zodat iedereen uiteindelijk tevreden is met het resultaat. Noemenswaardig is verder nog dat, ondanks alle beperkende maatregelen vanwege corona, het toch gelukt is een fysieke signing te organiseren en elkaar op ruim anderhalve meter afstand te feliciteren met het mooie resultaat en de veelbelovende toekomst.

De introductie aan NBD Biblion kwam van IMAP Netherlands, en er was meteen een goede klik. IMAP en Ploum werken al jaren veel samen en die goede band zorgde ervoor dat wij een mooie geïntegreerde dienstverlening konden verzorgen, waarbij de finance en legal werkstromen naadloos in elkaar overgingen. De samenwerking is NBD Biblion kennelijk bevallen, want wij zijn alweer bezig met de voorbereiding van een nieuw project.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven