Netflix en VPN: is dat legaal?

Steeds meer internetters gebruiken een VPN om toegang te krijgen tot Netflix. De streamingdienst is weliswaar gewoon toegankelijk voor het Nederlands publiek, maar dan wordt alleen het Nederlandse aanbod getoond. Logisch, want de streamingdienst neemt alleen licenties voor Nederland af voor een bepaald aanbod. Op verschillende websites wordt getipt een VPN te gebruiken om toegang te krijgen tot het grotere aanbod. Is dat legaal?

Delen:

De technische noot: wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Dit is een privéverbinding met versleuteling. Alle data wordt beveiligd het net op gestuurd. Daarnaast leent een zogenaamde VPN-server een IP-adres uit. Vaak is dit IP-adres afkomstig uit het buitenland.

Streamingdiensten als Netflix gebruiken het IP-adres om te achterhalen op welke locatie de gebruiker zich vindt. Dat is niet op de honderd meter nauwkeurig, maar alleen het land van herkomst is voor Netflix voldoende. Komt een kijker uit Nederland? Dan wordt het beperkte Nederlandse aanbod getoond. Komt de kijker uit Amerika? Dan heeft de kijker toegang tot het meer uitgebreide Amerikaanse aanbod.

Netflix is tegen VPN’s

Netflix is tegen het gebruik van VPN’s. De streamingdienst is zich ervan bewust dat kijkers via een VPN toegang kunnen krijgen tot aanbod waar men eigenlijk geen recht op heeft. Netflix heeft er simpelweg de licenties niet voor gekocht. Het tonen aan een buitenlands publiek zou dan auteursrechtenschending zijn. Daarom verbiedt de dienst het gebruik van VPN’s in haar algemene voorwaarden.

Dat houdt in dat gebruikers die een VPN gebruiken, de algemene voorwaarden schenden. Deze voorwaarden zijn echter een afspraak tussen Netflix en de gebruiker. In principe mag Netflix daarom ook gebruikers die een VPN gebruiken permanent van hun platform weren.

Legaal in de wettelijke zin van het woord

In wettelijke zin van het woord ‘legaal’ is het volkomen legaal een VPN te gebruiken. Ook als het doel is films en series te kijken en te profiteren van een groter aanbod dan in eerste instantie de bedoeling was. In Nederland is het gebruik van een VPN legaal. Op z’n breedst gezien zou het een soort contractbreuk tussen de gebruiker en Netflix kunnen zijn.

Desondanks gaan streamingdiensten in de meeste gevallen niet achter individuele gebruikers aan. In plaats daarvan treden streamingdiensten op tegen VPN-aanbieders. De IP-adressen worden verzameld en geblokkeerd. Zo wordt voorkomen dat kijkers inloggen met een VPN.

Gebruikers lopen wel het risico dat hun abonnement wordt afgesloten als de streamingdienst de kijker betrapt op het gebruik van een VPN. Dat recht heeft de streamingdienst. Het blokkeren van VPN’s lijkt vechten tegen de bierkaai: VPN-aanbieders brengen in meervoud meer servers en locaties online, voor ieder IP-adres dat geblokkeerd wordt.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven